Advendo Franeker blaast hoog van de toren voor 100-jarig bestaan

Musiceren op eenzame hoogte © Omrop Fryslân, Lennard Jan Geerts
Muziekkorps Advendo in Franeker bestaat 100 jaar en besteedde daar op een speciale manier aandacht aan. Op de langste dag van het jaar 'strooiden ze hun klanken uit' over de Academiestad.
Op dinsdag 21 juni was het precies honderd jaar geleden dat muziekvereniging Advendo Franeker werd opgericht. In een tijd met een groot aanbod van allerhande sorten vrijetijdsbesteding is een 100-jarig bestaan best opmerkelijk te noemen. Sommige muziekkorpsen hebben het moeilijk en dan is zo'n eeuwfeest toch wel iets om bij stil te staan.
Blazers Advendo beklimmen met instrument de toren van de Martinikerk
Stil staan zat er dinsdag niet in voor een aantal leden van het korps. Ze moesten het hogerop zoeken. Zeven blazers beklommen met instrumenten de trappen van de toren van de Martinikerk. In de lagere regionen een wenteltrep en hogerop steile houten trapjes.
Eenmaal boven lieten de blazers van zich horen. Op het terras bij het café op het plein zaten toehoorders te luisteren en proostten ze op de 100-jarige. Burgemeester Waanders van de Waadhoeke overhandigde aan voorzitter Marjan de Beer van Advendo een koninklijke erepenning met oorkonde.
De trotse voorzitter Marjan de Beer met oorkonde en erepenning © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Voorzitter Marjan De Beer is dolblij met de onderscheiding: "Eigenlijk wel vreemd. Ik appte met de dirigent dat we samen niet eens 100 jaar zijn. Wij zijn zelf maar relatief kort bij de vereniging en dan een erepenning krijgen. Dat is heel bijzonder."
De naam Advendo staat voor Aangenaam Door Vriendschap En Nuttig Door Oefening. En dat credo geldt nog steeds. De voorzitter weet wel wat het geheim is: "Het is met name de sfeer en veel plezier maken. Dan gaat de rest vanzelf. "
De erepenning met de afbeelding van koning Willem-Alexander © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Er volgen nog een aantal jubileumactiviteiten, zoals een kerkdienst voor Advendo, waarin vriendschap en verbinding centraal staan.
"Daar staan wij als Advendo ook voor", zegt De Beer. De viering van het 100-jarig bestaan wordt in november afgesloten met een concert in sport- en evenementenhal De Trije in Franeker.