Gedeputeerde Fokkinga heeft begrip voor demonstrerende boeren

Deputearre Klaas Fokkinga © Omrop Fryslân
Stikstofgedeputeerde Klaas Fokkinga heeft er alle begrip voor dat boeren woensdag op de trekker zijn gestapt voor de grote boerendemonstratie bij Stroe.
Volgens Fokkinga is de stikstofaanpak van minister Van der Wal "onvoldoende onderbouwd", en heeft die daardoor voor onnodige onrust gezorgd.
De onrust is onder andere ontstaan door een grote transitiezone op de kaart van de minister. Boeren in die overgangszone zouden 47 procent stikstofuitstoot moeten beperken. Die zone was voor de boeren, maar ook voor de provincie een grote verrassing.

Stikstofkaart

Het is gedeputeerde Fokkinga anderhalve week na de presentatie nog steeds niet duidelijk waar minister Van der Wal haar stikstofkaart op baseert. De provincie houdt daarom vast aan het eigen Uitvoeringsprogramma Stikstof met een andere minder vergaande kaart en minder vergaande doelstellingen.
Ik kan me voorstellen dat mensen erg ongerust zijn.
Gedeputeerde Fokkinga
Dat de boeren in zo'n onduidelijke situatie in actie komen, snapt Fokkinga wel: "Ik kan me voorstellen dat mensen erg ongerust zijn."
Er is verschil van mening: sommige boeren zeggen dat het hele stikstofplan van tafel moet, Anderen vinden de provinciale plannen beter dan die van het Rijk.
Fokkinga: "Over het algemeen kan het provinciale plan heel goed uitvoering geven aan de stikstofwet. Dan kunnen de doelen ook bereikt worden. Er is meer begrip voor het provinciale stikstofplan." Van het Rijk mag de provincie verder gaan op basis van het eigen stikstofprogramma.
Voor ons is het niet zo dat de agrarische sector van de eilanden af moet.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
Boeren van Schiermonnikoog doen ook mee aan het stikstofprotest, ook al loopt er op het eiland een speciaal project om de stikstofuitstoot te drukken.
Fokkinga: "Er zijn afspraken gemaakt en die zullen we uitvoeren. In de provinciale plannen is het mogelijk dat de eilander boeren blijven. Dat wil niet zeggen dat er niets moet gebeuren. Daar is ook contact over met een aantal boeren. Voor ons is het niet zo dat de agrarische sector van de eilanden af moet."
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
Dan was er woensdagochtend ook nog een opmerkelijk gebeuren op het Provinciehuis. Leden van de partij Forum voor Democratie stelden een vraag aan gedeputeerde Fokkinga en liepen vervolgens weg.
Fokkinga vatte die vraag niet op als een directe vraag aan hem. Het was meer een retorische vraag, een vraag waarop geen antwoord wordt verwacht, zegt hij.
Forum voor Democratie-Statenlid Durk Dijkstra
Omrop Fryslân-verslaggever Onno Falkena heeft op de stoep van het Provinciehuis met de Forumleden gesproken. "Ze vonden de reacties van Gedeputeerde Staten te slap. Die zouden moeten weigeren om mee te werken aan het stikstofbeleid. Het hele plan moet van tafel."
"Wij staan daar anders in", zegt Fokkinga. "Een klein jaar geleden is er een wet aangenomen. Als middenbestuurder staan wij ervoor om die wet uit te voeren."
Trekkers by Provinsjehûs © Omrop Fryslân, Onno Falkena
In de loop van de middag kwamen zo'n veertig boeren naar het Provinciehuis om met statenleden in gesprek te gaan. Ze eisten van hen een toezegging, zwart op wit, dat Fryslân niet meedoet aan het stikstofbeleid.
U luistert teveel naar Den Haag.
Woordvoerder Mark de Jong van de actievoerende boeren tegen VVD-Statenlid Klaas Kielstra
De actievoerders gingen op de stoep van het Provinciehuis in discussie met onder andere Sijbe Knol (FNP), Menno Brouwer (PvdD), Klaas Kielstra (VVD) en Hetty Jansen (PvdA). Ze wezen de actievoerders op het eigen Friese uitvoeringsplan, maar gingen niet in op het verzoek van de boeren om een aparte verklaring op papier te zetten en te ondertekenen.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
"U luistert teveel naar Den Haag", zei woordvoerder Mark de Jong tegen VVD-Statenlid Klaas Kielstra. Die ontkende dat. "We vinden de agrarische sector heel belangrijk. Juist daarom hebben we een eigen plan en daar houden we aan vast."
De actievoerders waren maar half tevreden met dat antwoord. "Geen stikstofplan zou nog beter zijn."