Zorgen over stikstofaanpak worden alleen maar groter in bouwsector

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De zorgen van Bouwend Nederland over de stikstofcrisis zijn de afgelopen week, na de presentatie van de plannen van het kabinet, alleen maar toegenomen. Dat zei voorzitter Maxime Verhagen van de belangenorganisatie van de bouwsector.
Verhagen deed zijn toespraak bij de landelijke opening van de Dag van de Bouw op de Afsluitdijk bij Den Oever. De komende jaren zullen er landelijk een miljoen huizen bij moeten komen. Ook de omzetting naar duurzame vormen van energie vraagt veel van de bouwsector.

Geen complot

Maar het verkrijgen van bouwvergunningen kan de zaak nog behoorlijk frustreren, denken de bouwers. Want daarvoor moet de stikstofuitstoot behoorlijk naar beneden.
De zorgen over het tempo waarop dit gebeurt, zijn bij Verhagen alleen maar toegenomen: "Zeker als je kijkt naar de weerstand dat het voorstel met zich meegebracht heeft." Verhagen gelooft niet dat er een complot verscholen zit achter het opkopen van boerenland om dit te gebruiken voor de bouw. "Dat is echt flauwekul."
Bouwend Nederland heeft zorgen over stikstofcrisis
Hij wijst erop dat Bouwend Nederland met boerenorganisatie LTO ook een plan heeft ontwikkeld voor de stikstofproblemen. Verder lopen zij, evenals de boeren, op tegen uitspraken van de rechter.
En dat is niet het enige. Verhagen: "Als je bijvoorbeeld naar het totale ruimtebeslag kijkt, dan heb je het over zo'n twee procent van de landbouwgronden. Het is echt niet zo dat wij landbouwgrond willen afpakken."
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Verhagen opende de Dag van de Bouw met minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, De minister kon zijn zorgen niet wegnemen.
Harbers: "We hebben de afgelopen jaren ook gezien dat allerlei bouwprojecten te lijden hebben onder het feit dat ze geen vergunning krijgen. Of het nu wegenbouw, openbaar vervoer, woningen of de energietransitie is."
"Ik kan Verhagen zijn zorg vandaag niet wegnemen, maar ik kan wel zeggen dat we er hard aan werken", zegt Harbers. "Het laat eens temeer zien dat de koers die het kabinet heeft gekozen om het stikstofprobleem op te lossen broodnodig is. We hebben betere natuur nodig. En als we die betere natuur hebben, kunnen we ook weer allerlei andere dingen in de omgeving doen."

Hoopvol

Zowel Harbers als Verhagen zijn hoopvol over het feit dat de bouwsector met steeds minder uitstoot zal bouwen. Het ministerie en de bouwers weten elkaar daarnaast goed te vinden om de problemen op te lossen. Harbers gaf toe dat zijn ministerie moet leren van de problemen bij de bouw van de nieuwe Afsluitdijk.