Marrit Steenbergen wil gat met wereldtop kleiner maken op het WK

Marrit Steenbergen onder de wisselslag © Orange Pictures
Over medailles praten heeft voor het wereldkampioenschap langebaanzwemmen niet zoveel zin voor Marrit Steenbergen. Ze realiseert zich maar al te goed dat het gat met de wereldtop daarvoor nog te groot is.
Zaterdag begint voor de 22-jarige zwemster het WK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ze kan haar borst natmaken, want naast drie individuele afstanden start ze mogelijk ook nog op vier estafetteonderdelen.
"Als ik alles mag zwemmen, heb ik wel een druk WK ja", lacht Steenbergen in haar Hongaarse hotelkamer. Dat ze daar nu is, had ook nogal wat voeten in de aarde. De geplande vlucht van woensdag vanaf Schiphol werd geannuleerd. Halsoverkop vond de zwembond nog een andere vlucht, vroeg in de ochtend.

Goed in vorm

Het zwembad in Boedapest is bekend terrein voor Steenbergen. Eerder zwom ze daar op een Europees kampioenschap. Nu begint ze er zaterdag met de 200 meter wisselslag en de 4x100 meter vrije slag met de estafetteploeg.
Dat doet ze in goede vorm. De afgelopen maand had ze wedstrijden in Monaco, Spanje en Frankrijk. De resultaten waren goed. Naast enkele overwinningen zwom ze ook een persoonlijk record op de 200 meter wisselslag. "Ik denk dat ik er goed voor sta", zegt Steenbergen.
Marrit Steenbergen © Orange Pictures
Zaterdag begint voor de 22-jarige zwemster het WK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ze kan haar borst natmaken, want naast drie individuele afstanden start ze mogelijk ook nog op vier estafetteonderdelen.
"Een finale wordt sowieso heel lastig voor mij, als je ziet wat de wereldtop nu doet. Dan zit ik daar nog wel een stukje vanaf", geeft de Friese zwemster toe. De grootste kans op een individuele plaats in de finale heeft ze op de 100 meter vrije slag.
Al weet ze nog niet eens zo lang dat ze die afstand op dit WK ook mag zwemmen. "Op het kwalificatiemoment zat ik één honderdste boven de limiet. Eigenlijk mocht ik hem niet zwemmen. Maar in Barcelona zwom ik alsnog onder de limiet en aangezien ik hier toch ben, mag ik hem zwemmen."

Wanneer komt Marrit Steenbergen in actie?

- Zaterdag 18 juni: heats en halve finale 200m wisselslag en 4x100m vrije slag met de estafetteploeg
- Zondag 19 juni: mogelijk finale 200m wisselslag
- Maandag 20 juni: heats en halve finale 200m vrije slag
- Dinsdag 21 juni: mogelijk finale 200m vrije slag en mogelijk 4x100m wisselslag met de mixed-estafetteploeg
- Woensdag 22 juni: heats en halve finale 100m vrije slag
- Donderdag 23 juni: mogelijk finale 100m vrije slag
- Vrijdag 24 juni: mogelijk 4x100 vrije slag met de mixed-estafetteploeg
- Zaterdag 25 juni: mogelijk 4x100 wisselslag met de estafetteploeg

Estafetteploeg

Er zijn vier estafetteonderdelen waarop Steenbergen in actie kan komen. De 4x100 meter vrije slag zwemt ze in ieder geval, en dan hangt het van haar prestaties daarop af of ze ook de andere drie onderdelen mag doen.
Dat zijn de 4x100 meter wisselslag met de vrouwen, de 4x100 meter wisselslag met de mixed-estafetteploeg en de 4x100 meter vrije slag met de mixed-estafetteploeg. Normaliter wordt het halen van medailles ook lastig op de estafetteonderdelen.

Hoop op de finale

Steenbergen hoopt de finale te halen, want dan zou ze bij de beste acht van de wereld zitten. Ze denkt dat dat kan lukken, mits alles meezit. "En zelfs dan wordt het nog wel lastig. Als ik kijk wat de wereldtop doet, dan moet ik echt wel heel hard zwemmen."
Het grote doel is de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, Frankrijk. En dus heeft Steenbergen nog twee jaar om het gat met de wereldtop kleiner te maken.
Een vooruitblik op het WK met Marrit Steenbergen