Man uit Dokkum aangehouden voor online bedreigen van Femke Halsema

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam © ANP
Een man uit Dokkum is aangehouden voor het online bedreigen van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De bedreiging kwam na het besluit om de kampioenshuldiging van Ajax niet op het Museumplein te houden.
De Dokkumer is een van de drie mensen die de afgelopen tijd zijn aangehouden voor dreigementen aan het adres van Halsema op internet. De andere twee komen uit Den Bosch en de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland). Alle drie verdachten zijn tussen de 18 en 24 jaar oud.
De drie verdachten verschijnen op 30 juni en 7 juli voor de rechter. Wat ze precies aan de burgemeester hebben geschreven en of ze dat op social media of met een e-mail deden, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.
Een andere verdachte, een van 13 jaar oud uit Culemborg, heeft een reprimande gekregen van de politie en een excuusbrief geschreven aan Halsema. Hij wordt niet meer vervolgd.

Tekort aan beveiligers

De gemeente Amsterdam maakte op 9 mei, na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, bekend dat een huldiging in de openbare ruimte niet mogelijk was. Door een groot tekort aan beveiligers kon de veiligheid op bijvoorbeeld het Museumplein niet worden gegarandeerd.
Daarom werd Ajax na de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op 11 mei gehuldigd in de eigen Johan Cruijff ArenA.
Halsema kreeg na de bekendmaking over de huldiging veel dreigementen. Ze deed daarvan aangifte bij de politie. De burgemeester werd naar eigen zeggen met de dood bedreigd en kreeg dreigementen van seksuele aard. Om hoeveel bedreigingen het precies ging, is niet bekendgemaakt.
De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.