UWV: Aantal WW-uitkeringen in Fryslân loopt terug, lerarentekort neemt toe

© ANP
Het aantal WW-uitkeringen in Fryslân loopt verder terug. Dat zegt het UWV, die personeelstekorten in verschillende sectoren ziet toenemen, omdat er steeds minder werkzoekenden zijn om vacatures in te vullen.
Eind mei ontvingen 6.263 Friezen een WW-uitkering, dat zijn 511 uitkeringen per maand minder dan in de maand daarvoor. Daarmee zet de daling in het aantal uitkeringen door. Gerekend vanaf eind mei is het aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met 31,9 procent gedaald.

Minder werkzoekenden

Vooral in het onderwijs liep het aantal uitkeringen de afgelopen tijd snel terug, zegt het UWV. Dat leidt ertoe dat er minder werkzoekenden beschikbaar zijn om de vacatures in de sector in te vullen. Dat zorgt voor tekorten, het UWV verwacht dat de tekorten de komende jaren zullen blijven bestaan.
Centerdata meldde eerder dat er op dit moment een tekort van 66 docenten is in het voortgezet onderwijs. Het lerarentekort is niet uniek voor Fryslân. Volgens het UWV kampen ook Groningen en Drenthe met dit probleem. In die provincies gaat het ook voornamelijk om tekorten in het voortgezet onderwijs.