Friese gemeenten over opvang vluchtelingen: "Het wordt bij ons over de schutting gegooid"

Opvangplekken voor vluchtelingen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Friese gemeenten voelen er niets voor om de opvang van asielzoekers over te nemen van het COA. Dat zegt burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren in zijn rol als voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG).
Veenstra reageert op een voorstel van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Die stelt voor om gemeenten een wettelijke taak te geven bij het opvangen van asielzoekers. Dat zou moeten leiden tot extra opvangcapaciteit.

Veel vraagtekens

Momenteel zijn er grote problemen in de asielopvang. Sommige asielzoekers moesten de afgelopen weken bijvoorbeeld slapen op stoelen en werden ondergebracht in tenten. Veenstra ziet in dat de situatie precair is, maar is toch niet blij met het advies van de ROB.
"Het is een logisch idee, want de gemeenten staan het dichtst bij de mensen, maar er zijn veel vraagtekens en randvoorwaarden waaraan eerst wel moet worden voldaan."

Drukte met andere zaken

Volgens Veenstra hebben gemeenten het al hartstikke druk met allemaal andere zaken. Hij wijst daarbij op de opvang van Oekraïners, de aanpak van de coronacrisis, het oplossen van de problematiek van de toeslagenaffaire, en de energietransitie.
"Dat terwijl er al jaren discussies is over het geld. Dat is altijd te weinig. Dit is weer zo'n idee dat over de schutting gegooid wordt en waar we niet zonder meer 'ja' op zeggen."

'Veel geld nodig'

Veenstra zegt dat de gemeenten alleen akkoord kunnen gaan met het plan als er garanties komen dat het Rijk voldoende geld beschikbaar stelt. "Dat gaat om hele grote bedragen", zegt Veenstra. "Er moet personeel komen, er moet een gebouw komen en dat moet ook nog worden ingericht", stelt hij.
Veenstra roept het Rijk op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. "Er moet een structurele oplossing komen. Het moet op een hele goede manier worden georganiseerd, zonder de randvoorwaarden bij de gemeenten over de schutting te gooien."
Fred Veenstra over de opvang van vluchtelingen