Groep boeren voert urenlang actie met trekkers voor het Provinciehuis in Leeuwarden

Bij het Provinciehuis in Leeuwarden voert woensdag een groep mensen actie. Er staan trekkers en vrachtwagens in de straat met een groepje dat tegen het stikstofplan protesteert, maar er is ook kritiek op ander kabinetsbeleid.
De demonstranten zijn klaar met het overheidsbeleid. Het gaat om stikstof, maar ook over het beleid op de inflatie en de toeslagenaffaire. En er wordt woensdag door de provincie gesproken over de Lelylijn en het Deltaplan voor het Noorden. Er is ook een aantal boeren dat zich tegen die plannen uitspreekt, omdat het volgens hen kwalijke gevolgen heeft voor hun bedrijfsvoering.
Volgens een woordvoerder van de actievoerders is de actie opzettelijk niet aangekondigd. Er zouden nog veel meer trekkers onderweg zijn, verklaarde de woordvoerder. De politie heeft de straat echter afgesloten, zodat er niet meer voertuigen voor het Provinciehuis kunnen komen.
Verslaggever Ronnie Porte bij het Provinciehuis
Vrachtwagens staan in de buurt van het Provinciehuis © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Demonstrant Mark de Jong verklaart uit naam van de boeren van ze het niet eens zijn met plannen van het kabinet om de stikstofneerslag te beperken. Daarvoor wil het kabinet de veestapel terugbrengen. "Wij vinden dat Fryslân daar niet aan mee moet doen", zegt De Jong.
Mark de Jong, uit naam van de boeren
Gedeputeerde Klaas Fokkinga stond de groep te woord. "Wat ik heb begrepen van deze agrariërs dat zij het niet eens zijn met de politiek uit Den Haag. Dat zijn wij ook niet, dat hebben wij aangegeven in een brief. Daarom trekken wij ook ons eigen plan." Daar kan de provincie een heel eind mee komen, zegt hij.
Maar daar is De Jong niet tevreden mee. "Zij zeggen: wij 'wíllen dat niet uitvoeren ', maar niet wij 'voeren dat niet uit'. Dat willen we schriftelijk op papier hebben, dat ze het beleid van Den Haag niet uitvoeren."
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
Fokkinga zet daar tegenover dat de provincie handelt na wat democratisch vastgesteld is. "We hebben gezegd dat hier in dit huis een stikstofprogramma is vastgesteld door de meerderheid van de Staten. Dat zijn volksvertegenwoordigers. Dat is de basis om verder te werken, zonder dat we voor ogen hebben dat boeren weg moeten uit onze provincie."

"Te verwachten"

De gedeputeerde heeft wel begrip voor de actie. "Het was wel te verwachten dat niet iedereen gelijk in dit dossier staat", zegt hij. "Ik begrijp heel goed dat dit een emotionele zaak is. Het raakt bedrijven en gezinnen. Het recht van demonstratie is er, dat is geen probleem."
Gedeputeerde Klaas Fokkinga (archieffoto) © Omrop Fryslân
De Jong zegt het jammer te vinden dat het toch met protesttractoren moet. "Maar als wij het zonder materieel hadden gedaan, dan hadden we een kopje koffie gekregen en was er gezegd: over twee maanden heb je een afspraak. Maar nu is er wel tijd."
Politie sluit straat af