Mogelijk voor het eerst een pony slachtoffer van wolf in Fryslân

Fenna met de pony © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Bij Oudehorne is mogelijk voor het eerst een pony slachtoffer geworden van een wolf in onze provincie. "De natuur is natuurlijk wreed, maar dat het net zo dichtbij zou gebeuren, had ik niet verwacht", zegt eigenaar Fenna Devos.
Devos had de pony te logeren in een weiland bij een boerderij met meer pony's. "Ze stond wel in een groepje, maar ze hoorde eigenlijk niet bij die kudde thuis. Dus mogelijk heeft ze wat apart gestaan, waardoor ze slachtoffer werd", zo verwacht Devos.
Fenna Devos
Ze werd 's ochtends vroeg gebeld met het bericht dat haar pony niet meer leefde. "Al snel trokken we de conclusie dat ze vreemde wonden bij de hals had. Dat deed bij ons een belletje rinkelen."

DNA-onderzoek

BIJ12, de uitvoeringsorganisatie die voor alle provincies de wolvengegevens bijhoudt, verwacht ook dat het om een wolf gaat. "Er zijn specialisten geweest die nu DNA-onderzoek doen om te bewijzen dat het echt een wolf is geweest. We hebben het natuurlijk niet gezien, maar alles wijst er wel op. Je hoort steeds meer verhalen in de buurt", zegt Devos.
Pony slachtoffer van wolf?
Spijtig was dat haar pony ook net zwanger was. "We wilden er volgend jaar een veulentje bij. En toen kregen we dit te horen. Dat is wel zuur. We hebben afscheid genomen. Ik heb het er moeilijk mee, maar ik probeer zo mensen maar op de hoogte te brengen en ze te waarschuwen. Zodat zij goed op haar dieren passen. "
Volgens een rapportage van BIJ12 (de uitvoeringsinstantie die gegevens over wolvenschade registreert) zijn er nu 15 wolven met een territorium in Nederland. Onder hen vier paartjes. Verder zijn er in de afgelopen maanden in ieder geval elf zwerfwolven in het land geweest.
Bij 313 meldingen van schade kwam vast te staan dat het echt om een wolf ging. Behalve in Zuid-Holland is de wolf in alle provincies gezien. Bijna alle wolven in Nederland vinden hun oorsprong in Duitsland en Oost-Europa.