Schoolpleinen moeten groen: beste idee wint tienduizend euro

© Ester Bouwsma, gemeente Súdwest-Fryslân
De gemeente Súdwest-Fryslân wil dat schoolpleinen van basisscholen duurzamer en groener worden. Daarom zoekt de gemeente naar het beste idee om de pleinen groener te maken.
Een prijsvraag van de gemeente Súdwest-Fryslân moet leerlingen uit de omgeving helpen om na te denken over verduurzamen. De winnende school krijgt 10.000 euro om de plannen ook echt uit te voeren.
Jurylid Hans van Wieren die tuininspecties doet voor groenvereniging Groei & Bloei is positief. "Het is heel aardig om te zien dat duurzame plannen doorsijpelen bij jongeren. Ze krijgen het nu al mee. Wij hebben dat vroeger niet meegekregen, want toen was het geen issue."
10.000 euro voor een groen plein
Het schoolplein van Van Wieren zelf bestond vroeger uit straat en tegels. "We konden er alleen maar knikkeren. Maar ik heb me wel vermaakt, want ik was zelf al bezig met planten en nam die ook mee naar school."
"Het verschil met deze kinderen is dat het voor mij een hobby was toen ik zou oud was als zij. Maar voor hen is het noodzakelijk. Want het gaat niet goed met het milieu", zegt Van Wieren.

Buiten leren

Sophie van CBS De Ark in Makkum vertelt trots dat kinderen buiten moeten leren. "We rekenen, skeeleren en spelen nu al op het schoolplein, maar we willen het plein graag nog meer gebruiken en beter indelen. We hebben best saaie plekken op het schoolplein. De kinderen moeten genieten van onze school en tegelijkertijd dingen leren."
De Mienskipsskoalle De Legeaën in Sibrandabuorren heeft al een groen schoolplein: "Onze school is twee jaar oud. Dus we hebben alles al groen, met planten, gras, maar ook tweedehands speelplaatstoestellen", zegt leerlinge Emma Brecht.
"We hopen anderen te inspireren dat je niet alles nieuw hoeft te kopen." Emma Brecht denkt geen kans te maken op de geldprijzen van 10.000 euro voor de eerste plaats en 5.000 euro voor de tweede plaats. De inspiratieprijs lijkt haalbaarder: een uitstapje voor 30 leerlingen, voor scholen die al een groen plein hebben.

Prijsvraag om te verduurzamen

Het was al in 2019 toen de gemeente Súdwest-Fryslân besloot om iedere twee jaar een prijsvraag te doen. Inwoners, scholen en stichtingen krijgen daardoor kans op geldprijzen om hun duurzame ideeën uit te voeren.
Dit jaar gaat het om klimaatadaptatie en schoolpleinen in het bijzonder. Zo'n 60 scholen zijn gevraagd om mee te doen. Zo'n acht scholen presenteren vandaag hun plannen. De winnaar werd De Romte uit Itens.