Tjeerd de Groot over stikstofplan: "We hebben bestuurders met ballen nodig"

D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot © ANP
Bestuurders moeten zich niet van de wijs laten brengen door alle kritiek op de stikstofplannen, maar ze doorzetten omdat het 'onontkoombaar' is. Dat zegt D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot.
De Groot uit Woudsend is de stikstofwoordvoerder voor zijn partij. Hij vindt tegelijkertijd dat het kabinet meer aandacht moet geven aan het toekomstperspectief voor de boeren in de vorm van een meer grondgebonden en circulaire manier van boeren.
Voor het kabinet zou minister Henk Staghouwer van Landbouw de boeren het circulaire pad moeten wijzen en hen daar ook bij moeten helpen.
Het kabinet wil de uitstoot van stikstof in de vorm van ammoniak door de agrarische sector de komende jaren erg beperken. Hoeveel precies dat hangt af van het gebied waar het desbetreffende bedrijf staat.
Tjeerd de Groot (D66) vindt dat bestuurders moed moeten tonen in de stikstofaanpak
In de buurt van natuurgebieden gaat het om percentages van 70 procent en meer, maar er zijn ook regio's waar de uitstoot 'maar' met 12 procent beperkt hoeft te worden. Nationaal is het terugdringen van zoveel stikstof niet mogelijk zonder ook het aantal dieren dat wordt gehouden te beperken.

Aan de afspraken houden

Het is De Groot opgevallen dat de weerstand tegen de stikstofplannen bij de agrarische sector groot is. Ook veel leden van regeringspartijen CDA en VVD zijn tegen. D66 wil die partijen aan de afspraken houden.
Volgens De Groot zijn 'bestuurders met ballen' nodig om de stikstofplannen door te zetten. "Het is onontkoombaar. De huidige landbouw is zo ver doorgeschoten dat we de weidevogels zijn kwijtgeraakt en dat de waterkwaliteit de slechtste van Europa is. Die landbouw is onhoudbaar."

Perspectief in evenwicht met de natuur

De Groot is wel van mening dat de overheid de boeren duidelijk moet vertellen wat nog wel mogelijk is en boeren die doorboeren willen ook perspectief moet geven, om dat in evenwicht met de natuur te doen.
"Nu ligt de nadruk wel erg op wat straks niet meer kan, maar we moeten de boeren ook vertellen wat nog wel mogelijk is. Er zijn altijd mogelijkheden voor boeren om door te gaan, maar dan moeten we wel zorgen voor een goed verdienmodel, waarbij de verwerkende industrie en de supermarkten de boeren een eerlijke prijs betalen."
De Groot is landbouwwoordvoerder © ANP
Volgens De Groot is een 'recordbedrag' beschikbaar om de boeren die door willen perspectief te geven. "Boeren moeten anders omgaan met bodem, voer en mest. Staghouwer moet dat uitwerken."
Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot over de stikstofaanpak
Het is nu aan de provincies om voor 1 juli 2023 een plan te maken over de invulling van de stikstofaanpak in Fryslân.