Friese BoerBurgerBeweging en CDA verbijsterd over stikstofplan

Femke Wiersma © ANP
De BoerBurgerBeweging wil zo snel mogelijk een rol spelen in het dagelijks bestuur van de provincie Fryslân. Dat zegt de beoogde lijsttrekker Femke Wiersma van de partij.
BBB wil voor de boeren redden wat er nog te redden valt. De partij is tegen de stikstofplannen van minister Van der Wal van Natuur en Stikstof. Door de aanpak van het stikstofprobleem dreigt landelijk een derde van de veestapel te verdwijnen.
"We zijn van plan om rigoureuze wijzigingen hierop door te voeren", zegt Femke Wiersma. "De wet moet terug naar de tekentafel. Die doelen die erin staan, zijn absurd. Het hoeft ook niet van Brussel om het zo te doen. Wij zijn ervoor om het op een andere manier te doen: wel aan de doelen voldoen, maar niet ten koste van onze boeren."
Geld anders gebruiken
"Al die miljarden die nu beschikbaar worden gesteld kun je ook gebruiken om innovaties bij boeren op het erf te implementeren, zodat ze wel aan de stikstofreductie voldoen. We hebben ook klimaatbeleid waarbij vele sectoren hand in hand met het reduceren van broeikasgassen ook stikstof reduceren. In 2050 ziet dit probleem er al heel anders uit."
BBB en CDA over stikstof
Ze vindt dat VVD en CDA de boeren hebben verloochend. "Die zijn akkoord gegaan met bepaalde doelen in de stikstofwet. De gevestigde partijen voelen de hete adem wel in de nek, de BBB staat er goed voor in de peilingen, ook op provinciaal niveau."
De partij wil graag een gedeputeerde leveren. "BBB kan weleens de grootste partij worden in Fryslân."
Femke Wiersma van BBB
Ook het CDA in Provinciale Staten is niet te spreken over de stikstofplannen van het kabinet. Statenlid en melkveehouder Anne Schelhaas woont in Blesdijke tegen de grens van Overijssel. Zijn eigen boerderij ligt ook in de zogenaamde transitiezone.
Hij is verrast en verbijsterd. "Het was een onaangename verrassing, voor mij als boer en voor mij als bestuurder. Ik snap niet goed waarom die transitiegebieden erin zitten. Stikstofreductie bij Natura 2000-gebieden wisten we dat dat moest, maar op deze kaart staat zoveel meer. Daar zijn we verbijsterd over. De transitiezone is nieuw en is onbespreekbaar."
© Omrop Fryslân
Zijn partij is kritisch over het feit dat de kritische depositiewaarde als enige belangrijke punt overeind blijft. "We moeten veel meer kijken naar het in stand houden van de natuur en minder naar cijfertjes. Als CDA Fryslân kunnen we hier absoluut niet mee akkoord gaan."
De partij wil terug naar het probleem bij de Natura 2000-gebieden. "Daar is een stikstofprobleem, dat we moeten oplossen. Ook in het veenweidegebied moeten dingen gebeuren. Maar om daar nu zomaar een stikstofreductie van 47 procent op te leggen, gaat veel te ver."
Anne Schelhaas van CDA