Klaske de Wal reist de hele wereld over: "Maar je neemt altijd mee waar je vandaan komt"

Klaske de Wal © Klaske de Wal
Klaske de Wal (57) komt uit Drachten en woont al sinds haar 20e in Amsterdam. Als stewardess voor KLM komt ze vaak in het buitenland.
De Wal woont in het oude centrum van de Nederlandse hoofdstad. "Aan het Johnny Jordaanplein", zegt De Wal. "Dat wordt vaak bezocht door mensen die een bezoek brengen aan Amsterdam. Dat is ook leuk in de zomer, als mensen dan gaan fietsen. Dan hoor ik van die groepjes Amsterdamse smartlappen zingen."

Creatief

Dat de Friezin daar nu op aanslaat is niet zo vreemd, want de kunsten houden haar heel erg bezig. Ze ging ooit naar Amsterdam om een theaterschool te volgen. Daarnast zat ze op de dansacademie en nu zingt ze.
Het creatieve combineert ze met het werken als stewardess voor de KLM. "Ik kom net terug van Curaçao, de week ervoor zat ik in Tel Aviv. Ik kan zelf aangeven waar ik heen wil, dat hangt een beetje af van het weer en de lange vluchten", zegt De Wal.
Je neemt altijd mee waar je vandaan komt.
Klaske de Wal
"Als ik over Fryslân vlieg, bijvoorbeeld onderweg naar Scandinavië, zeg ik wel eens tegen mijn collega: 'Kijk, daar woont mijn familie'. Je neemt altijd met je mee waar je vandaan komt", zegt de stewardess.

Friese muziek

De Wal komt oorspronkelijk uit Drachten. "Ik kom nog heel graag naar Fryslân, waar mijn familie woont. Het is mijn vaderland en mijn moedertaal. Ik vind Fryslân ook nog altijd een prachtige provincie en de taal is ook nog steeds mooi."
Daarom heeft de zangeres de afgelopen jaren ook Friese nummers opgenomen. Ze deed zelfs twee keer mee aan het liedjesfestival Liet. "Door mijn muziek wil ik de Friese taal ook een beetje stimuleren, omdat ik het zo'n mooie taal vindt", zegt De Wal.
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
"Het is natuurlijk ook mijn moedertaal, dus het geeft mij sowieso al wat extra's. Maar ik vind de taal ook heel bijzonder. Zo zijn er woorden die je niet anders kan zeggen zoals je het in het Fries zegt en die kun je ook niet vertalen naar het Nederlands of het Engels", zegt De Wal.
Dat is ook waarom ze volgens haar altijd verbonden zal blijven aan de provincie. "Ja, ik denk vooral ook door de taal. Omdat het ook echt een eigen taal is, dat het een binding geeft. Mensen zeggen ook wel eens tegen mij: als je Fries spreekt dan wordt de mimiek in je gezicht ook anders."
Luister naar het volledige gesprek met Klaske de Wal