Actie in voortgezet onderwijs: praat met bestuur over lagere werkdruk

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
'Daag je bestuur uit' heet de actie die de Algemene Onderwijsbond deze woensdag in het voortgezet onderwijs organiseert. De bond roept docenten om in gesprek te gaan met het bestuur van hun school.
Inzet is de besteding van de 300 miljoen extra, die het kabinet aan het voortgezet onderwijs heeft toegezegd en bedoeld is om de werkdruk te verlagen.
Volgens Hayo Bohlken, bestuurder bij de onderwijsbond in het noorden, zou het geld naar de individuele docent moeten gaan. "Die weten zelf het beste waar de werkdruk ligt. We hebben vaker gezien dat het geld in de grote pot verdwijnt en dus niet bij docenten komt die het nodig hebben. Daarom voeren we deze actie vandaag."
Er is opzettelijk niet gekozen voor een landelijke bijeenkomst, maar op de scholen zelf. "Dat komt ook deels door die werkdruk en het tijdstip, we zitten midden in de examens. En we moeten er voor 15 juli uit zijn." Om voor zo weinig mogelijk lesuitval te zorgen, is er gekozen voor het tijdstip na twee uur 's middags.
Hayo Bohlken
De bond weet niet precies hoeveel mensen meedoen, maar ze hebben al wel veel vragen gekregen. En op de website staat ook veel informatie.
Hij hoopt dat de actie een succes is. "Het is triest als er geen resultaat voor 15 juli ligt, dan kan de 300 miljoen voor dit jaar niet worden besteed."