Ecologische sloot met planten belangrijk voor flora en fauna

Sloot © ANP
Bij natuurinclusieve landbouw wordt het land zo ingericht dat flora en fauna zo ideaal mogelijk hun gang kunnen gaan. Daarbij wordt ook gekeken naar de sloten.
"In een ecologische sloot blijven planten in het water staan", zegt Marianne Thannhauser van Wetterskip Fryslân. "Van elke soort, dus riet en lisdodden, maar ook planten op het water en er moeten ook planten onder water blijven. Dus niet helemaal schoon en leeg."
Het waterschap is met programma's bezig om meer waterplanten te laten staan. "Dan is er ook meer ruimte voor de vissen en beestjes in het water, die hebben die planten nodig. En je krijgt biodiversiteit. Bij inclusiviteit hoort ook de overgang van het water naar het land. Er moet een barrière komen, anders stroomt alle mest zo het water in, en dat is niet goed voor de waterkwaliteit."

Sloot als corridor

Jaap Zuidersma onderzoekt de waterkwaliteit. "We hebben twee sloten onderzocht, de ene is met beheer en de andere zonder. In de ene vinden we vijftien soorten en maar vier in de andere. Dat is een behoorlijk groot verschil."
Er is 300.000 kilometer aan sloten in Nederland. "Sloten zijn een soort corridor voor het hele land, de een loopt over in de andere. Als de ene goed beheerd wordt, komen de dieren van de ene naar de andere sloot."
Marianne Thannhauser en Jaap Zuidersma