Friezen moeten het verst reizen voor pinautomaat

Een man haalt geld uit de muur © Shutterstock.com (WorldPhotosadanijs)
Friezen moeten de grootste afstand afleggen om bij een geldautomaat te komen. Inwoners van Opsterland hebben het het minst getroffen.
Uit cijfers die Omroep Gelderland heeft opgevraagd, blijkt dat de norm in Fryslân lang niet wordt gehaald. Dat geldt ook voor Groningen.
De landelijke norm is dat maximaal 0,24 procent van de bevolking verder dan 5 kilometer van een geldautomaat mag wonen. Die norm wordt net niet gehaald: 0,33 procent van alle Nederlanders woont verder dan 5 kilometer van een geldautomaat.
Maar als die landelijke norm op Fryslân toegepast zou worden, wordt die lang niet gehaald: bijna 15.000 Friezen moeten meer dan vijf kilometer reizen om geld te pinnen. Dat komt neer op bijna 2,3 procent van alle Friezen.
De norm geldt voor de afstand tot een geldautomaat hemelsbreed. Dan wonen in Súdwest-Fryslân de meeste mensen op verder dan 5 kilometer van een Geldmaat.
Als gekeken wordt naar de afstand die echt afgelegd moet worden, is de situatie in Opsterland het ergst: daar moet 21,5 procent meer dan 5 kilometer afleggen om geld uit de muur te halen.
Op Terschelling en Vlieland is de situatie logischerwijs beter. Bewoners van deze eilanden hoeven nooit verder dan 600 meter te wandelen voor de Geldmaat.

Geldmaat: grotere kernen en dorpen

Geldmaat zegt op de eigen website dat de uitzonderingen zich onder andere voordoen in buitengebieden, grensregio's en op andere plekken met weinig 'voorzieningen'.
"Inwoners zijn voor voorzieningen sowieso aangewezen op grotere kernen en dorpen in de omgeving. Geldmaat richt zich met locaties op die omgeving, omdat mensen het geld daar ook kunnen uitgeven."

De Nederlandsche Bank tevreden over landelijke norm

Om in bijvoorbeeld Fryslân voor meer geldautomaten te zorgen, zouden er bijvoorbeeld provinciale of gemeentelijke normen kunnen komen. Dat ziet De Nederlandsche Bank niet zitten, zeggen ze in een reactie tegen Omroep Gelderland.
"De norm gestolen per provincie, regio of gemeente zou betekenen dat er veel geldautomaten bijgeplaatst zouden moeten worden. Iets waarvoor geen draagvlak bestaat. Vanuit DNB zijn we tevreden met de huidige landelijke norm."