Enorme klap bij explosie in Haule: "Niet te bevatten en heel beangstigend"

Sjoukje Hiemstra in Haule © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De klap bij de explosie in een drugslaboratorium in Haule was dinsdagavond zo hard dat de buurvrouw van het bankje viel waarop ze zat. Bij die explosie in een schuur aan de Polderweg is een dode gevallen en een 21-jarige man uit Eindhoven zwaargewond geraakt.
"Gisteravond had ik met mijn man net voor tienen onze gasten binnen gezet. We zaten nog wat na te praten aan de picknicktafel buiten, toen we een enorm klap hoorden", vertelt Sjoukje Hiemstra. Ze woont twee huizen verderop en heeft een dierenpension.
"We trilden van de bank af. Aan de andere kant van de weg zag ik een enorme rookpluim en terwijl ik 112 belde, hoorde ik de brandweer al komen."

Oekraïense vluchteling wil vluchten

Niet alleen zijzelf was erg geschrokken, ook haar Oekraïense vluchtelingen die ze opvangt, een moeder met twee kinderen. "De moeder beleefde 24 februari opnieuw. Ze lag al in bed, ze hoorde het en dacht: dit is niet best, ik moet mijn tassen pakken en ik moet vluchten. Maar toen besefte ze dat ze in Nederland was. Ze dacht dat er misschien een auto tegen het huis was aangereden en kwam naar buiten om te kijken."
De kinderen hebben er niets van meegekregen. "Maar de moeder heeft niet goed geslapen, en ik ook niet."
We kunnen niet onder woorden brengen wat we hebben meegemaakt.
Buurvrouw Sjoukje Hiemstra
Volgens de buurvrouw wonen er normale mensen in het huis. "We staan naast elkaar op het schoolplein en we groeten elkaar. Dit is niet te bevatten en beangstigend. We kunnen niet onder woorden brengen wat er gebeurd is en wat we vannacht hebben meegemaakt. De adrenaline zit zo hoog. "