Noordfriezen vragen aandacht voor Frasch op school op Friezentreffen Helgoland

Westerlauwers-Friese vlag op Friezentreffen op Helgoland © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Zo'n 200 Friezen uit Nordfriesland, Ostfriesland en Fryslân zijn dit weekend bijeen op het eiland Helgoland voor het driejaarlijkse Friesendroapen. Het gaat niet alleen over taal en cultuur, maar ook om politiek.
De organiserende Friesenrat (Fryske Rie) heeft de noodklok geluid over de slechte situatie van het Noord-Fries (Frasch) op school. Het aantal kinderen dat les krijgt in die taal is de afgelopen tien jaar gehalveerd.
Het Halunder, het Fries dat wordt gesproken op Helgoland, is ook ernstig bedreigd. Er zijn nog maar zo'n 120 sprekers. Die zijn bijna allemaal boven de 60 jaar of nog ouder.
De taal wordt ook niet meer gegeven op de James Krüssschool, de enige school op het eiland. De laatste docente, Bettina Köhn (70 ), is drie jaar geleden met pensioen gegaan. De directie kan niemand vinden die de lessen kan geven.
De rots genaamd de 'Lange Anna' op Helgoland © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Voorzitter Ilse Johanna Christiansen van de Friesenrat wil daarom dat politici in de Duitse Bundestag het Noord-Fries niet alleen met woorden steunen, maar ook met geld om nieuwe schoolboeken te maken en om meer docenten aan te nemen.
Verschillende leden van het Duitse parlement komen dit weekend ook naar Helgoland om daar met elkaar en met de Friezen over te praten.
Burgemeester Jörg Singer heet de mensen welkom op het eiland © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het Friesendroapen wordt gezien als een geschikt podium om de Duitse politiek in beweging te krijgen voor het Noord-Fries. Voorzitter Christiansen is dan ook blij dat zo kort na de coronapandemie zoveel mensen uit de drie Frieslanden naar Helgoland zijn gekomen.
Verslaggever Onno Falkena op Helgoland in gesprek met Ilse Johanna Christiansen
Het treffen op Helgoland duurt nog het hele weekend. Zaterdagmiddag wordt daar een nieuw interfries lied gepresenteerd door de Friese Band Baldrs Draumar.
Zaterdagavond is de Friese actiekommedie Ster te zien over de band De Hûnekop. De film is voor deze gelegenheid in het Duits ondertiteld. Verder wordt ook de Noord-Friese film 'De kroech oan de Wiedau' vertoond.