Vrijwilligers helpen Oekraïense strijders: "De oorlog gaat me aan het hart"

Oekraïense frontstrijders met materieel dat ze via UAO kregen (uit veiligheid zijn ze onherkenbaar gemaakt) © Ukraine Aid Operations
Kogelvrije vesten, medisch materieel en ander levensreddende goederen: de organisatie Ukraine Aid Operations (UAO) regelt het voor de strijders aan het Oekraïense front. Meer dan veertig vrijwilligers van over de hele wereld zijn daarbij aangesloten, een van hen is Sytske de Boer uit Leeuwarden.
Vanwege de oorlog met Rusland hebben de soldaten in Oekraïne grote behoefte aan beschermende middelen. Ukraine Aid Operations staat in direct contact met de strijdende eenheden en die geven aan de organisatie door wat ze nodig hebben.
De Boer is in het dagelijks leven directielid van het Sintrum Frysktalige Berne-opfang. Binnen de UAO doet ze vooral de communicatie met media en sponsoren. Het is heel iets anders en ook heel waardevol, vindt ze.
"De oorlog daar gaat mij aan het hart. Ik ben blij dat ik iets kan doen om de Oekraïners te helpen, dat ze niet zonder beschermende middelen de strijd in hoeven." Er is het meest behoefte aan geld. "Als mensen willen helpen, kunnen ze het beste een donatie doen."
Het verzamelen en aankopen van beschermende materialen en het coördineren is in april begonnen toen er een groot tekort was ontstaan. Initiatiefnemer Harri kon het niet aanzien dat soldaten moesten vechten zonder degelijke beschermmiddels. Hij kocht staal in en regelde dat er 1.200 kogelvrije platen van werden gemaakt.
Via Twitter meldden vrijwilligers en donateurs uit de hele wereld zich aan. Samen hebben ze de organisatie opgericht en intussen heeft de UAO meer dan 8.800 volgers.