We moeten naar de warmtepomp, maar materiaal is er niet en monteurs ook niet

Waarmtepomp © ANP
Het streven van het kabinet om vanaf 2026 huizen te voorzien van een warmtepomp is vrijwel onhaalbaar. Directeur Teake Damstra stuitt met zijn installatiebedrijf nu al op praktische problemen.
"Ze zijn niet leverbaar. Dus om dat streven in 2026 te halen wordt heel lastig", zegt Damstra.
Om verduurzaming te stimuleren en sneller van het Russische gas af te komen, heeft het kabinet besloten dat met ingang van 2026 woningen verplicht een warmtepomp moeten krijgen. Als de cv-installatie moet worden vervangen, moet een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief worden geïnstalleerd. Dat is goed voor het klimaat en voor de beurs.
"Met deze hogere prijzen voor gas is het wel interessant om over te stappen naar een hybride warmtepomp", zegt Damstra, die installatiebedrijven in Driezum en Leeuwarden heeft. Zo'n pomp kost 7.000 à 8.000 euro. "Je krijgt wel een subsidie van 2.800 euro van het Rijk. "

Binnen twee, drie jaar investering eruit

Bij het verbruik van 1.700 kuub aan gas besparen mensen zo'n zestig procent. "Dan gebruiken ze wel meer elektriciteit, maar de investering van zo'n pomp heb je er binnen twee of drie jaar uit."
Bij een hybride warmtepomp is er nog wel een gewone cv-ketel nodig. Bij buitentemperaturen boven de nul graden pakt de pomp het werk op en voor de andere dertig procent doet de cv dat.
Teake Damstra over de problemen met de warmtepomp
Er is al veel vraag naar zulke pompen. "De verwachting is dat pas eind dit jaar of begin volgend jaar is."
De minister sei juster dat handige minsken it miskien sels wol montearje kinne, mar dat hie er net sizze moatten.
Teake Damstra over wat de minister De Jonge zei
"Bovendien moeten de mensen er ook zijn om ze te installeren. Dus we snappen niet hoe het kabinet dit plan wil hebben. De minister zei gisteren dat handige mensen het misschien zelf wel kunnen monteren, maar dat had hij niet moeten zeggen. Het kan helemaal niet, want om subsidie te krijgen, moet een erkende installateur het werk doen. De factuur dient erbij. Het idee is om meer mensen op te leiden, maar dan moeten die er wel zijn."
De sector heeft nu al een personeelstekort. "De komende tien, twintig jaar is er genoeg werk in de techniek."

Ook cv-ketel moeilijker te leveren

Ook cv-ketels zijn lastiger leverbaar. "Het klinkt vreemd, maar ze hebben het nog nooit zo druk gehad met het produceren ervan, ook al moeten we van het gas af. Mensen kiezen nu nog voor een cv-ketel en veel gaat naar het buitenland. In Duitsland krijgen mensen 900 euro subsidie voor een cv-ketel op gas. En wij moeten hier van het gas af, dus dat is heel krom."