Kamervragen over onveilige omstandigheden voor kinderen in noodopvang WTC

Suzanne Kröger van GroenLinks stelt de vragen aan de staatsecretaris © ANP
Kamerlid Kröger (GroenLinks) wil van het kabinet weten hoe de omstandigheden zijn in de noodopvang voor vluchtelingen in het WTC in Leeuwarden. Steeds meer berichten schetsen een slechte situatie daar.
Met name kinderen lijden onder de omstandigheden van de noodopvang. Een poos geleden kwamen al alarmerende berichten naar buiten. Deze week was dat opnieuw het geval: onder andere VluchtelingenWerk en Unicef trekken aan de bel.

Unicef: 'Niet meer uit te leggen'

Kröger vraagt aan staatsecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) wat hij ervan vindt dat Unicef zegt dat de opvanglocaties niet aan de minimumeisen voldoen. De organisatie noemt de situatie 'onhoudbaar en niet meer uit te leggen'.
Ze wil ook van Van der Burg weten wat eraan wordt gedaan om te voorkomen dat mensen in de noodopvang suïcidale gedachten en depressies krijgen en mismoedig worden.
Staatsecretaris Van der Burg in het vragenuurtje van de Tweede Kamer © ANP
De staatsecretaris moet ook aangeven wat het kabinet en gemeenten eraan doen om aan permanente en kleinschalige opvang te komen, waar kinderen de asielprocedure kunnen afwachten.
Kröger wil daarnaast weten wat voor maatregelen worden genomen om de sociale veiligheid in de opvang te garanderen, bijvoorbeeld door ruimtes te maken die afgesloten zijn. Daar is veel behoefte aan.

Halfjaar in het WTC

Er wonen zo'n 600 mensen in de noodopvang, waaronder zeker honderd kinderen. En de opvang is bedoeld voor een paar weken, maar sommigen wonen er intussen al een halfjaar.
Voor kinderen is de situatie extra zwaar. Er is geluidsoverlast, kinderen kunnen binnen niet spelen, ze slapen slecht en kunnen zich bijna niet concentreren op het huiswerk.
Unicef wil dat kinderen zo snel mogelijk verhuizen naar een kleinere opvang 'waar wel ruimte is om gewoon kind te zijn'. De grootschalige opvang heeft volgens de organisatie een negatief effect op de ontwikkeling van kinderen.