Fries in Lviv over songfestivalwinst: "Het geeft het gevoel dat Europa achter je staat"

Willem Nammensma © Eigen foto
De songfestivalwinst voor Oekraïne geeft de mensen in het land een "fijn gevoel", zegt de Friese Willem Nammensma. Hij woont en werkt in het Oekraïense Lviv, maar komt uit Sexbierum.
"Dat zelfs Europa hierbij achter je staat. Dat geeft wel echt een signaal. De mensen schreven op sociale media: 'We hopen dat Europa zoals ze nu gesteund hebben, dat ze dat ook blijven doen in de oorlog. Zodat we naar de overwinning kunnen", zegt Nammensma.

Raketaanval

Het is de laatste tijd relatief rustig in de omgeving van Lviv, maar in de nacht van zaterdag op zondag ging toch het luchtalarm weer. "De laatste weken hadden we geen luchtalarm meer", zegt Nammensma.
Er werd vrij snel bekend dat er inderdaad een aantal raketten afgevuurd was. Vier van die raketten kwamen neer op een militaire basis in de buurt van Lviv, die daarbij volledig verwoest werd.
"Dan merk je weer dat je gewoon onder vuur ligt. Deze raketten zijn 1.500 kilometer verderop gelanceerd, vanuit een onderzeeër. Dat geeft wel weer een extra signaal richting Europa dat Rusland nog niet terugdeinst op het moment," zegt de Fries.

Terugkomen

Dat er de laatste tijd minder raketaanvallen zijn in Lviv zorgt er ook voor dat sommige Oekraïners die op de vlucht waren weer terugkomen. Volgens Nammensma is dat echter niet zo'n goed idee: "Want het tekort aan brandstof is momenteel echt heel groot."
Het leger en bedrijven die zorgen voor de voedselvoorziening krijgen voorrang. Dat betekent dat particulieren vier tot vijf uren in de rij moeten staan om tien liter brandstof te tanken.
"De reserves die er aan het begin van de oorlog nog wel waren, zijn er nu niet. Dus als er nu weer eens een offensief of aanval gebeurt, waarvan mensen denken: 'Nu moeten we hier toch weg', dan ben je dus heel begrensd en zit je als een rat in de val", zegt Nammensma.
Willem Nammensma over de situatie in Oekraïne