Cambuur sluit historisch seizoen af: "We hebben de club op de kaart gezet"

Issa Kallon neemt met een goal en een assist afscheid van Cambuur. En met een historische prestatie, want nooit eindigde Cambuur hoger in de eredivisie. "Ik ben heel trots."
Issa Kallon mocht van Robin Maulun de strafschop nemen:
Mei it histoarysk besef sit it wol goed by de Cambuurspilers, want se wisten dat de Ljouwerter klup dit noch noait prestearre hi
Met het historisch besef zit het wel goed bij de Cambuurspelers, want ze wisten dat de Leeuwarder club dit nog nooit had gepresteerd. "We hebben een fantastisch team", zegt de buitenspeler, die vijf seizoenen voor Cambuur heeft gespeeld. "Dit team zullen we nooit vergeten. Het is niet normaal wat we presteren."
Kallons contract in Leeuwarden loopt af en hij wil niet verlengen. Hij is blij dat hij het zo mooi af kan sluiten. "In tegenstelling tot de vorige wedstrijden heb ik nu echt genoten. We hadden allemaal support fan de fans, ze hebben ons de hele wedstrijd gesteund. Ik ben superblij dat we ze kunnen belonen met de winst."
Het was een speciale wedstrijd, want voor veel spelers was het de laatste keer in het Cambuurshirt. Niet alleen voor Kallon. "We wilden met een lekker gevoel afsluiten, dat was onze motivatie. Als promovendus moeten we blij zijn met de negende plaats, met het linkerrijtje. We hebben Cambuur op de kaart gezet in Nederland."
Niet alleen Issa Kallon heeft zijn laatste wedstrijd voor Cambuur gespeeld. Grote kans dat ook Sonny Stevens, Erik Schouten, Jamie Jacobs, Patrick Joosten en Tamás Kiss volgend seizoen in een ander shirt te bewonderen zijn.
In vijf jaar is de club een groot deel van zijn leven geworden. "Zelfs m'n dochter is hier geboren. Ik heb hier een heel speciale tijd gehad, dat zal ik nooit vergeten. Ik ben de club eeuwig dankbaar, ze hebben veel voor mij betekend. Het is moeilijk om dat in woorden te beschrijven."
Voor iedere speler is het fantastisch om met hem te werken.
Issa Kallon over Henk de Jong
Daarbij wil hij in het bijzonder Henk de Jong bedanken. "Voor alles wat hij voor mij heeft gedaan. Voor iedere speler is het fantastisch om met hem te werken. Een toptrainer, hij steunt ons op en naast het veld."

De Jong en Van der Heide niet vergeten

Doke Schmidt wil ook stilstaan bij de rol die Henk de Jong en Sandor van der Heide hebben gespeeld in het succes van Cambuur de afgelopen jaren. "Zij zijn hier ook onderdeel van. We mogen ze absoluut niet vergeten."
De verdediger is ook blij dat Cambuur het seizoen met een goed gevoel afsluit. "We hebben elke wedstrijd ons best gedaan, maar de afgelopen tijd kwam het er niet altijd uit. Maar vandaag wel. We waren beter aan de bal en dan zie je dat het er nog steeds in zit."
Doke Schmidt baalde een beetje dat hij zondag moest voetballen:
Schmidt vindt het, net als Kallon, bijzonder om onderdeel uit te maken van een team dat clubgeschiedenis schrijft. "Dit is een prestatie die we met z'n allen behaald hebben. Voor een groot deel is dat drie jaar geleden allemaal begonnen."
Voor een groot deel bestond de selectie die drie jaar uit dezelfde spelers. Daar zal nu wat meer verandering in komen. "Het is al bijzonder dat we zo lang ongeveer dezelfde groep hebben. Nu zal er een nieuwe ploeg moeten staan."
Een flinke klus voor de directeuren Ard de Graaf en Gerald van den Belt en technisch manager Foeke Booy dus. "Maar zij kunnen dat, dat hebben ze de afgelopen jaren laten zien."

Eerste overwinning Haar

Zeven wedstrijden voor het einde kwam Dennis Haar bij de club als interim-trainer. Tegen Groningen pakte hij voor het eerst een overwinning. "Opluchting? Nee joh, blijdschap! Het is een superdag en een geweldige afsluiting voor de jongens."
Dennis Haar is blij met de steun van de supporters:
Dat hij nu voor het eerst een overwinning pakt als Cambuurtrainer doet hem niet veel. "Het gaat niet om mij, dat heb ik vanaf het begin gezegd. Het is de club die belangrijk is, de spelers die belangrijk zijn. We hebben met elkaar de overwinning gepakt, daar ben ik echt heel blij mee."
Dat het nu zo goed ging, doet Haar extra goed. "Ik was tevreden over het spel, over de inzet en de motivatie. Er zat energie in. Dat heeft er denk ik ook mee te maken dat de druk nu enigszins weg is, omdat we ons woensdag definitief veilig hebben gespeeld."
Hij kon genieten in de Euroborg. "Je ziet waar de spelers toe in staat zijn. Ook de jongens die een hun hoofdstuk bij Cambuur afsluiten, die hebben met elkaar bepaald dat se er nog een keer alles aan gaan doen. Dat hebben ze met elkaar en voor elkaar gedaan. En voor Cambuur."

Fundament voor succes lag er al

Haar wil zichzelf zo veel mogelijk wegcijferen, ook al is hij nu onderdeel van de clubgeschiedenis. "Cambuur is twee keer achter elkaar bovenaan geëindigd in de eerste divisie en nu sluiten ze het eerste eredivisieseizoen af op de negende plek. Ik vind dat bewonderenswaardig."
Voor hem zit zijn tijd bij Cambuur er nu mogelijk ook alweer op. "Ik heb het als zeer, zeer plezierig ervaren. Het was een korte, maar krachtige tijd. Ik heb gezien dat het fundament voor deze succesploeg al vele jaren terug gemaakt is. Ik ben trots en blij dat ik voor zo'n mooie club heb mogen werken."