Sydney van Hooijdonk kopt Heerenveen naar Europese play-offs

Sportclub Heerenveen gaat de play-offs in om Europees voetbal. De Friezen wonnen thuis met 3-1 van Go Ahead Eagles en dat was genoeg om plek 8 te bemachtigen.
Trainer Ole Tobiasen © Orange Pictures
Voorafgaand aan de laatste speelronde in de eredivisie had NEC de beste papieren. Die club stond achtste, met evenveel punten maar een beter doelsaldo dan Heerenveen.
Maar NEC verloor thuis van Fortuna Sittard.
Omdat Heerenveen wel won, gaat de ploeg van Ole Tobiasen nu de play-offs in. Daarin treft Heerenveen in de eerste ronde AZ.
Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic, Woudenberg, Kaib; Haye, Halilovic, Tahiri; Van Hooijdonk, Sarr
In de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, van toekomstige hoofdtrainer Kees van Wonderen, begon Heerenveen sterk. Kansen van Tibor Halilovic en Amin Sarr leverden echter nog geen goals op.
Er was één ploeg die voetbalde in de openingsfase en dat was Heerenveen. De thuisploeg had de volledige controle en kwam na een halfuur terecht op voorsprong.
Halilovic profiteerde van slecht uitverdedigen bij Go Ahead Eagles. De Kroaat zette voor op Sarr, die met het hoofd zijn kompaan in de aanval vond: Sydney van Hooijdonk. Voor hem was het een koud kunstje om de 1-0 binnen te koppen.
Sydney van Hooijdonk © ANP
In het vervolg van de eerste helft kreeg Sarr opnieuw een kans, zijn schot werd geblokt door de defensie van de Eagles. Aan de andere kant gebeurde hetzelfde met een schot van Isac Lidberg. Dat was het eerste kansje voor de ploeg uit Deventer.

Opnieuw een kopgoal

Na de rust was het weer heel aardig wat het publiek in het Abe Lenstra Stadion kreeg voorgeschoteld. Go Ahead Eagles begon wat beter, maar daarna was het toch weer Heerenveen met de kansen. Zo werd een schot van Milan van Ewijk geblokt. En na een counter kwam Thom Haye net tekort.
Diezelfde Haye stond even later aan de basis van de 2-0. Vanaf eigen helft stoomde hij op over de rechterkant. Met zijn voorzet bereikte hij Van Hooijdonk, die zijn tweede kopgoal maakte.
In de slotfase werd het feest compleet voor Heerenveen, toen Anthony Musaba zijn allereerste goal voor Heerenveen maakte. Daar ging wel een fout van de Go Ahead-doelman Andries Noppert uit Joure aan vooraf.
Anthony Musaba viert zijn eerste goal voor Heerenveen © Orange Pictures
De drie punten waren binnen. Jacob Mulenga deed een minuut voor tijd nog wel wat terug voor Go Ahead Eagles (3-1), maar spannend werd het niet meer.

Play-offs

Heerenveen gaat nu dus de play-offs in om een ticket voor de voorronde van de Conference League. Dan moeten de Friezen twee rondes overleven. In de eerste ronde is AZ de tegenstander.
Komende donderdag speelt Heerenveen thuis tegen AZ, zondag 22 mei is in Alkmaar de return.