Earnewâldsters bang toeristen te verliezen met nieuwe eigenaar passantenhaven

De toekomst van de passantenhaven in Earnewâld is onzeker. De gemeente Tytsjerksteradiel wil zich ontdoen van de haven, omdat hij niet genoeg geld opbrengt.
Het dorp is verbaasd over de gang van zaken:
Mogelijk wordt het gebied verkocht aan privé-eigenaren, maar inwoners van Earnewâld zijn bang dat de vrije toegang tussen het dorp en het water daarmee verdwijnt.
"Als je dit rendabel wil maken, dan is het eerste waar je aan denkt: alle passantenplaatsen vervangen voor vaste ligplaatsen", verklaart Nico Tilstra van het dorpsbelang. "Dat zou betekenen dat het dorp droogstaat."

Dorpsleven aangetast

Een mogelijke privé-eigenaar zou daarnaast een eigen invulling kunnen geven aan het open plein naast de passantenhaven. Dat wordt nu gebruikt voor markten, braderieën en andere activiteiten.
Tilstra: "In onze ogen zou je dit alleen rendabel maken door aanpassingen die het dorpsleven aantasten." Ook voor de horeca en middenstand zou een krenking in de toeristenstroom funest zijn.
De passantenhaven in Earnewâld © RTV NOF
Tytsjerksteradiel zou al een flink verlies geleden hebben op de passantenhaven. Vroeger was het gebied in beheer van het dorp en die optie bekeek de gemeente nu opnieuw. Een dorpsstichting zou het nu echter niet goedkoper en efficiënter kunnen oppakken.

Vergadering

Woensdagavond is er een besloten vergadering geweest voor inwoners van Earnewâld over de toekomst van de passantenhaven. Daar kwamen vijftig inwoners op af. Uit de vergadering kwamen echter geen oplossingen waar ze mee verder konden.
De gemeente stelt voorop dat het gebied voor iedereen toegankelijk blijft. Mocht het gebied overgenomen worden door een privé-eigenaar, dan wil het dorp dat daar goede voorwaarden aan verbonden zijn.