Extra uitzending zondag rond heiligverklaring Titus Brandsma

De Friese priester en oorlogsheld Titus Brandsma wordt op zondag 15 mei heilig verklaard. Omrop Fryslân zendt daarom diezelfde dag vanaf 9.30 uur een extra programma uit, waarin ook live geschakeld wordt met Rome.
Uitgebreid aandacht voor Titus Brandsma:
De extra uitzending over Titus Brandsma, die wordt gedaan in samenwerking met KRO-NCRV, komt zondagochtend live vanuit De Tiid in Bolsward. Presentator is Leo Fijen van KRO-NCRV.
In het programma zitten fragmenten over Brandsma en Fryslân, komen reacties vanuit Rome en praten gasten over de betekenis van Brandsma. Daarnaast wordt er live geschakeld naar de eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk in Rome, waar paus Franciscus Brandsma heilig zal verklaren.
Programmamaker Annet Huisman van Omrop Fryslân is het hele weekend in Rome om verslag te doen voor radio en televisie.
Titus Brandsma (1881-1942) © Omrop Fryslân

Titus Brandsma

Pater Titus Brandsma werd in 1881 geboren in Ugoklooster bij Bolsward. Op 17-jarige leeftijd kwam hij bij de kloosterorder van de karmelieten. Later werd hij priester en sinds de jaren 20 was hij verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, eerst als hoogleraar en later als rector magnificus.
In 1982 werd aan Brandsma postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Drie jaar later besloot paus Johannes Paulus II hem als martelaar zalig te verklaren: het was de laatste stap op weg naar een heiligverklaring.

Kerkdienst

De wekelijkse kerkdienst bij Omrop Fryslân wordt in verband met de heiligverklaring van Titus Brandsma niet om 10.00 uur uitgezonden, maar om 12.00 uur. De kerkdienst van 15 mei komt vanuit de kerk in Kollum.
Het heilig verklaren van Titus Brandsma is zondag 15 mei vanaf 9.30 uur te zien bij Omrop Fryslân. Ook in het radioprogramma Buro de Vries is zondag tussen 11.00 en 12.00 uur aandacht aan Brandsma.