Atelier Natuerlik Fryslân nodigt Friezen uit de natuur op waarde te schatten

Fryslân moet er in 2050 weer kleurrijk uitzien, met een verscheidenheid aan planten en weidevogels. Dat is het doel van het Herstelprogramma Biodiversiteit, waarover in Tresoar in Leeuwarden een expositie is geopend.
De tentoonstelling moet ons een spiegel voorhouden:
De tentoonstelling Atelier Natuerlik Fryslân 2050 moet mensen uitnodigen om de natuur weer op waarde te schatten. De expositie is onderdeel van het culturele feest Arcadia, dat 100 dagen duurt.
Middenin de stad, maar je toch thuis voelen in de verschillende landschappen van Fryslân. In historisch centrum Tresoar ziet de bezoeker hoe je de grutto of de otter een toekomst kunt geven en het geluk kunt vinden in een weiland met kleuren en kruiden.
Kunstenares Eva Mulder van Willigenburg bij de expositie © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De bedoeling is dat het atelier net als Arcadia ook 100 dagen open is voor het publiek en dat het de komende jaren door de provincie reist.

Verbondenheid met natuur en landschap

Volgens Marcia de Graaff van het Herstelprogramma Biodiversiteit moeten inwoners van Fryslân er alles aan doen om het landschap te redden. "We moeten beseffen dat we niet alleen zijn, maar verbonden zijn met de natuur. Dat betekent dat planten en dieren medebewoners zijn van het landschap."
Als je die verbinding voelt, ga je er ook anders mee om, is de gedachte. Bovendien, zo heeft onderzoek uitgewezen, voelt de mens zich gelukkiger in een omgeving met een kleurrijke natuur en in het leven dat vogels maken in het weiland.
Marcia de Graaff van het Herstelprogramma Biodiversiteit © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het is de hoogste tijd, zegt De Graaff. Het Friese landschap wordt schraler, er is nog maar 15 procent van het biodiversiteit over. Sommige dieren en planten dreigen het te verliezen van de expansiedrift van de mens.
Marcia de Graaff van het Herstelprogramma Biodiversiteit
Die mens krijgt in Tresoar tips om het anders te doen. "Je kunt bijvoorbeeld de tuin eens laten groeien en het niet altijd maar strak maaien. Laat de natuur zijn gang gaan."
De expositie in Tresoar © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Boer Sjoerd Miedema uit Haskerdijken doet dat ook en zei bij de opening van de tentoonstelling dat 'opgeruimd niet altijd netjes is'. Miedema kwam met paard en wagen de drie beloften brengen van bekende Friezen aan de natuur. Die werden opgehangen in de expositieruimte, zodat niemand erom heen kan.