Kraker wordt koper: WoonFriesland wijst huizen Oosterstreek toe aan starters

De drie lege huizen in Oosterstreek, die als nieuwjaarsstunt werden gekraakt, zijn door woningbouwvereniging WoonFriesland na loting toegewezen aan starters die een band met het dorp hebben.
Kopers van de eerder gekraakte huizen © WoonFriesland
Het gebeurt bijna nooit dat WoonFriesland als sociaal verhuurbedrijf huizen verkoopt, maar de drie huizen aan de Schoolstraat vormen een uitzondering.
De huizen zijn bekend in het dorp: op oudejaarsdag werden ze ingenomen door de oudejaarsploeg D'Olde Togers. Zij wilden met de actie aandacht vragen voor de krapte op de woningmarkt.
Enkele van de huizen in Oosterstreek © Omrop Fryslân
WoonFriesland kon de actie wel waarderen. En omdat ze al van plan waren om de huizen te verkopen, zegden ze toe om het specifiek aan starters toe te wijzen. Voor de huizen geldt een zelfbewoningsplicht.
Er waren vijf belangstellenden. Met loting zijn de nieuwe eigenaren uitgekozen. Die betalen een vaste prijs: de taxatiewaarde.
Deze persoon had bij de kraakactie nooit gedacht dat hij een half jaar later eigenaar zou zijn van deze woning.
Sigrid Hoekstra (WoonFriesland)
Een van de drie huizen is toegewezen aan een starter uit Oosterstreek die meedeed aan de nieuwjaarsstunt. "Deze persoon had bij de kraakactie nooit gedacht dat hij een half jaar later eigenaar zou zijn van deze woning", zegt Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland.
Een tweede huis ging naar iemand die eerder in het dorp gewoond had, het derde huis is toegewezen aan een starter uit een ander dorp in dezelfde gemeente. Als alle papieren rond komen, kunnen de starters vanaf juli in het nieuwe huis terecht.