Boeren zetten alles op alles om de droogte beheersbaar te houden

Agrariërs kunnen in de aankomende weken vanwege de droogte wel eens voor problemen komen te staan. Vooral de boeren in de landbouw doen er alles aan om de situatie onder controle te houden.
De gewassen snakken naar regenwater:
"Het is niet eens zo zeer op het moment, maar wel meer van dat er de komende twee weken geen regenbui van betekenis wordt voorspeld", zegt voorzitter Menno van der Veen van LTO Noardeast-Fryslân.
Bij Proefboerderij Kollumerwaard tussen Munnekezijl en Zoutkamp is men eveneens scherp op de weersvoorspellingen. Bedrijfsleider Philip Kramer en zijn team denken er over na om rondom het weekend te gaan beregenen. "Wij hebben uien staan en die moeten eigenlijk beregend worden, want er vallen planten weg."
© RTV NOF, Ben de Jager
Beregenen is niet voor iedere boer een optie, mede door regelgeving, maar ook de enorme kosten die het met zich meebrengt. "Een liter diesel kost op dit moment zo'n 2 euro. Als je iedere dag voor honderden liters moet tanken, dan wordt dat al gauw een enorm kostenplaatje", zegt Kramer.
Van der Veen legt uit dat het grondsoort-afhankelijk is hoe snel iets (te) droog wordt. Lichte grond droogt sneller op dan zware grond. "Als je bijvoorbeeld naar mijn mais kijkt, dat zaad is wel wat in vocht ingebed, dus dat komt wel goed. Maar op het bietenland beginnen de bieten al te kiemen of hebben al kiem. Als dan de ondergrond opdroogt, kiemt het zaad niet. Of het gaat dood, omdat er dan te weinig vocht is. Het is vooral: wat nu is ingezaaid, dat heeft echt vocht nodig."
Ook in de natuur begjint het te knijpen:
Uiteindelijk blijft Kramer realistisch, maar positief. "Wij werken met natuur en de natuur gaat zijn gang. Oudere boeren zeggen allemaal tegen mij: Philip, jongen, wind je niet zo op. Droogte valt altijd mee. Water afvoeren hebben we hier veel meer problemen mee, dan water toevoeren."
Menno van der Veen en Philip Kramer