Siek Postma is predikant in Duitsland: "Het was boer worden of dominee"

Siek Postma komt uit Tsjerkwerd, maar woont al sinds de jaren '60 in het Duitse plaatsje Jennelt. Met zijn ouders emigreerde hij erheen om daar een boerenleven te beginnen.
© Omrop Fryslân
De Elfstedentocht was net geweest toen Postma, toen nog een baby, met zijn gezin in '63 naar Duitsland verhuisde. Toch bleef het schaatsen belangrijk voor de familie Postma. "Als het hier winter was, dan lagen de schaatsen klaar. Als de kanalen hier dicht waren, dan waren we op het ijs."
Vier talen
Ook de Friese taal werd nog altijd gesproken in het gezin van Postma. "Ik ben met vier talen opgevoed. Met het Fries, het Nederlands, op straat en in het dorp was het Plat-Duits en op school was het Hoog-Duits."
© Omrop Fryslân
Door al die talen thuis was het gezin van Postma wel net een beetje anders, zegt Postma. "Onze ouders hadden het met de taal een beetje moeilijker." Toch had hij altijd veel vrienden, ook bij hen op de boerderij. "Er waren altijd kinderen. We hadden een mooie jeugd."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal. Wat drijft hen en wat voor avonturen maken ze mee?
De keuze om in Duitsland een boerderij te beginnen, maakten zijn ouders omdat er nog genoeg ruimte was voor een groot agrarisch bedrijf. "Dat deden ze ook met het oog op de toekomst van de kinderen", zegt Postma. Er waren bovendien in ieder dorp wel mensen uit Fryslân of Nederland die er een boerderij hadden. "Als er verjaardagen waren, kwamen de Friese en Nederlandse boeren bij elkaar."
De tsjerke dêr't Postma preket © Omrop Fryslân
Op zijn twaalfde wist Postma dat hij dominee wilde worden. Voor zijn vader was het geen verrassing: het geloof was bij hen thuis belangrijk. "Ik geloof dat het bij emigranten vaak zo is, dat wat je meeneemt, sterker wordt vastgehouden. Dat was ook bij ons thuis een thema. We hadden discussies en zondag naar de kerk gaan was heel gewoon. Het was boer worden, of dominee."
Ik ben parttime predikant en ben ook nog voor 50 procent verantwoordelijk voor het pastorale werk met blinde mensen in heel Oost-Friesland.
Siek Postma vanuit uit Dútsland
Vandaag de dag is hij predikant voor een gemeente die lijkt op de PKN in Nederland. "Het is een heel klein dorpje, 370 mensen wonen hier. Ik ben er parttime predikant en ben ook nog voor 50 procent verantwoordelijk voor het pastorale werk met blinde mensen in heel Oost-Frysland."0

Terug naar Workum

In 2009 verhuisden zijn ouders terug naar een boerderij bij Workum. Postma heeft veel kinderen en kleinkinderen in Oost-Friesland, dus hij zal niet snel terugqaan. "Wat ik wel doe, is één of twee keer per jaar in een Friese gemeente voorgaan", zegt Postma. "Toch heb ik de laatste jaren de indruk dat ik hier nog wel iets af te maken heb."
Siek Postma over zijn jeugd in Duitsland