Fries in Lviv over de speech van Poetin: "Speech verandert niet zoveel aan de situatie"

Met spanning werd uitgekeken naar de toespraak van de Russische president deze maandag, bij de viering van de overwinning op nazi-Duitsland. "Zijn speech verandert niet zoveel aan de situatie", zegt Willem Nammensma. De Fries komt uit Sexbierum, maar woont en werkt in het Oekraïense Lviv.
Willem Nammensma © Eigen foto
"De spanning waar we allemaal in zaten is wat minder geworden. Maar de situatie is ook verbeterd", zegt Willem Nammensma.
In de speech zei Poetin dat zijn land wel een oorlog in Oekraïne moest beginnen, omdat het Westen Rusland wilde aanvallen.
Poetin zegt dat het een lange oorlog zal worden. Willem Nammensma: "Dat is de laatste weken wel duidelijk geworden. Dit is niet voor juni of juli afgelopen. De berichten gingen dat het minimaal tot september doorgaat. In het nieuws was dat Nederlandse militairen in Slowakije daar tot oktober blijven zitten. Nu wordt ook weer in de buurt van Odessa gebombardeerd."

Geen zicht op einde van de oorlog

"De Russen vinden het dus nog niet genoeg, wat ze tot nu toe hebben ingenomen. De wapentoevoer aan Oekraïne gaat ook onverminderd door. Deels gaat dat direct naar het front en deels wordt dat eerst op een andere plaats bij elkaar gebracht om dan later op strategische plekken in te zetten. Dit is niet in een paar weken afgelopen. Het is dramatisch dat er nog geen zicht is op het einde van de oorlog.
Het belangrijkste deel van Oekraïne, de havens, wordt nu langzaamaan ingenomen door Rusland.
Willem Nammensma over de lengte van de oorlog
Hij praat er ook over met collega's op het werk. "We hebben het vooral over de verkoop van onze producten, dat is belangrijk. Maar we zien geen uitweg en de mensen zijn zenuwachtig over wat er komt. Ze zijn ervan overtuigd dat wij van de Russen kunnen winnen en dat de Russen niet hier in het westen komen. Oekraïne is in staat om de Russen terug te duwen als dat moet, dat het westen klaarstaat om te helpen."

Havens worden ingenomen

"Het is lastig, want het hele zuidoosten is wel ingenomen door de Russen. Het belangrijkste deel van Oekraïne, de havens, wordt nu langzaamaan ingenomen door Rusland. Dat zijn belangrijke plaatsen voor de handel. Als dat nu straks wegvalt, is het moraal van de mensen ook snel weg, want dan is er geen mogelijkheid meer om te handelen. Dat heeft een gigantische impact."
Willem Nammensma
Omdat de spoorwegen doelwit van bombardementen zijn wordt het vervoer van goederen lastiger. "Naar de havens gaat momenteel niets. Er gaat wel wat naar Polen en Roemenië. Inkomende goederen, zoals de bestrijdingsmiddelen gaat via de wegen. Dus dat gaat wel."

Bezorgdheid over handel

"Vorige week was er een aanval op Lviv. Treinrails zijn een paar dagen na een bombardement weer gemaakt. Daar schieten de Russen niet zoveel mee op. De bommen maken misschien een krater van twintig of dertig meter. Veel mensen en materiaal wordt ingezet en na een paar dagen of een week werkt het weer. Dat ontwricht het hele land niet. Met de havens is het natuurlijk een heel ander geval."

Brandstof is probleem

Het grootste probleem waar de burgers van Oekraïne nu mee zitten is dat brandstof niet meer vrij beschikbaar is. "Je kunt alleen nog maar tanken met een bedrijfstankpas of als je van tevoren bij het hoofdkantoor benzinebonnen hebt gekocht. Als je naar de pomp gaat en je wilt betalen met geld of met een gewone betaalpas of credit card, dan krijg je geen brandstof meer. Dus het verkeer ligt plat.
Bekijk het hele interview met Willem Nammensma:
Hele interview met Willem Nammensma