Op zoek naar het paradijs in de bossen van Oranjewoud met kunsttentoonstelling

Van een zen-tempel tot een oud saunahuisje: bezoekers kunnen in de bossen van Oranjewoud kunst over het paradijs bekijken. De tentoonstelling Paradys toont werk van vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland en is onderdeel van Arcadia.
Artistiek leider Hans den Hartog Jager (l) met kunstenaar Augustas Serapinas bij de saunahut © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
De kunstwerken staan verspreid in het gebied bij hotel Tjaarda in oude kerken, middenin de bossen of bij het water. Het gebied is ooit aangelegd door de Friese Nassaus en is nu nog steeds een paradijselijke plek.
Kunstenaars bevragen met hun werk het fenomeen paradijs, sommigen staan ook stil bij de geschiedenis van het gebied. "Soms is het heel mooi, soms is het kritisch en soms is het prikkelend", zegt Hans den Hartog Jager, artistiek leider van Paradys.
Verslaggever Wendy Kennedy praat met artistiek leider van Paradys Hans den Hartog Jager
Zo heeft kunstenaar Diana Scherer verschillende jurken gemaakt bedoeld voor de stadhouders-vrouwen die het landgoed bij Oranjewoud ooit hebben opgericht. De jurken zijn gemaakt van wortels van haver.
De jonge kunstenaar Isa van Lier heeft een soort zen-tempel gemaakt waar bezoekers in kunnen en uitgenodigd worden om de stilte op te zoeken.

Bloemenmozaïek op parkeergarage

Erik van Lieshout gaat binnenkort een bloemenmozaïek maken op de parkeergarage in Heerenveen. Het idee was in de buurt van Oranjewoud, maar hij kon daar geen toestemming krijgen. Van deze zoektocht heeft hij een film gemaakt die wél weer te zien is op een plek in de bossen van Oranjewoud.
Ook is een hele oude saunahut te zien, die de Litouwse kunstenaar Augustas Serapinas heeft opgekocht. Bezoekers kunnen de hut voor een uur boeken om tot zichzelf te komen.
Paradijs is onderdeel van de 100 dagen durende kunstmanifestatie Arcadia en is tot en met 14 augustus te bezoeken.