Tim Birkenholz ziet muziek maken als ambacht: "Serieuze aanpak hoort erbij"

Tim Birkenholz timmert lekker aan de weg. In 2016 ging hij voor het eerst met zijn muziek naar buiten en nu gaat het snel. Hij staat nu met grootheden als Ralph de Jongh en Ruben Hoeke op het podium.
Willem de Vries praat met de Leeuwarder muzikant:
Birkenholz groeide op in Leeuwarden in een gezien waar altijd bluesmuziek werd gedraaid. "Tijdens het eten keken we geen tv, maar was het de vraag welke plaat we zouden opzetten."
In zijn pubertijd deed hij aan skateboarden en breakdancen kwam veel in aanraking met hiphop. Toen hij zijn liefde voor de gitaar ontdekte, stopte hij met breakdancen omdat hij door sommige bewegingen zijn vingers konden breken.
Birkenholz heeft een oudere broer, Frank, die ook gitaar speelt. Die woont in Utrecht en zit ook in een bluesband. Naast die band is Frank bezig om professor te worden. "Dat merkte je vroeger ook altijd bij het muziek maken: Frank was vaak van het analyseren en ik was van het in elkaar knutselen, dat vulde elkaar mooi aan."
In Noardewyn, op maandag tot en met vrijdag te beluisteren van 18.00 tot 19.00 uur, heeft presentator Willem de Vries aandacht voor de Friese popmuziek. Regelmatig zijn bekende artiesten te gast en worden live optredens gegeven.
Het duurde even voordat Birkenholz met zijn gitaarspel naar buiten kwam. Op zijn 24e verscheen hij voor het eerst bij jamsessies in de Leeuwarder cafés Mukkes en Scooters om anderen te leren kennen. "Ik speelde altijd in mijn kamer, ik heb niet echt les gehad. Veel lessen via YouTube gevolgd."

Eigen sound

Na al die lessen ontwikkelde Birkenholz een heel eigen stijl door vooral veel onderzoek te doen en naar muziek te luisteren. Via Black Sabbath kwam hij in aanraking met oudere blues en door diepgaand onderzoek ontwikkelde hij zijn eigen sound.
"Het is eigenlijk het muzikale voedsel tot je nemen, hoe zij dat in die tijd deden. Ik vind het voor mezelf belangrijk om een geschiedenisstudie naar een band te doen."
Tim Birkenholz over muzikaliteit
Tim Birkenholz speelt donderdag met Ralph de Jongh op het Noardewyn Live-podium op het Bevrijdingsfestival. Het optreden is van 18.30 tot 19.30 uur. Dat is live te zien op Omrop Fryslân.
Een leven als rockzanger Ozzy Osbourne met seks, drugs en rock-'n-roll is niets voor Birkenholz. "Muziek is hard werken, spelen op een podium is echt te gek. Daar doe ik het voor. Alles voor die tijd is klaarstaan, als je dan niet fris bent is dat niet fijn. Na die tijd vieren met een biertje is chill."

Topmuzikanten

Birkenholz is ondernemend en speelt veel met zijn band Electric Hollers. Hij speelt ook met topmuzikanten als Ralph de Jongh en Ruben Hoeke.
"Ik heb er geen verklaring voor hoe dat kan. Maar als je mensen om je heen krijgt met dezelfde benadering van muziek hebben en hun eigen stem, dan komt alles bij elkaar. Dat is te gek, daar ben ik dankbaar voor."

De keuze van Tim Birkenholz

Artiest Nummer
Wilson Pickett Born to be Wild
Black Sabbath War Pigs
Danger Mouse & Daniele Luppi Roman Blue
In de toekomst ziet Birkenholz zichzelf als fulltime muzikant. "Gewoon vette albums maken, dat is voor mij het hoofddoel."

Touren

Ook wil hij graag toewerken naar een tour. "Ik ben erg benieuwd hoe het is om in bijvoorbeeld Engeland te spelen en wat muziek met de mensen doet, en wat jij dan met die mensen doet. Dan maak je samen een hele vette avond."