Regisseur aangrijpend openluchtspel Schindlers List "ontzettend trots"

Het openluchtspel van Burgum kan eindelijk beginnen: Schindlers List gaat donderdagavond in première. De kaartverkoop gaat hard: er zijn twee extra voorstellingen.
Foto van een repetitie © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Dinsdagavond was de try-out van het stuk. "Dat was bijzonder", vertelt regisseur Theo Smedes. "Je hoopt als regisseur dat het iets met mensen doet. Als je het meemaakt dat er 500 man muisstil op de tribune zitten en er prachtige reacties komen, dan ben je heel tevreden. Ik zie met veel vertrouwen de première tegemoet."
Schindlers List is gebaseerd op de gelijknamige film. "Het verhaal gaat over Oscar Schindler, een rijke Duitse zakenman die naar Krakau komt om geld te verdienen. Maar in de oorlog komt het op zijn pad dat hij met de fabriek zo'n 1.200 Joden redt van de dood."

Iconisch verhaal

Het verhaal is bij de meeste mensen wel bekend, toch grijpt het iedere keer weer aan. "Dat het een bekend verhaal is, was ook wel wat een gevaar", zegt Smedes.
"De film is natuurlijk zo iconisch, dat is bijna niet te benaderen. Maar het doel is om dicht bij die beleving te komen, dat was de zoektocht. Als het dan echt zo is dat de mensen een indrukwekkende avond beleven, dan ben ik erg blij en trots dat wij dit hebben neergezet."
Die scène pakt je steeds weer bij de strot.
Theo Smedes over wanneer Schindler inziet wat hij kan betekenen
De meest bijzondere scène van het stuk vindt Smedes lastig te kiezen. "Er zitten zoveel mooie scènes in. Het mooiste vind ik misschien dat Oscar Schindler echt het besef krijgt wat te kunnen betekenen. Dat hij inziet dat hij in staat is al die Joden te redden. Die scène pakt je steeds weer bij de strot."

Het meisje met het rode jasje

Een andere scene uit de film die veel mensen bijblijft, is de scène met het meisje met het rode jasje. Het beeld is zwart-wit en je ziet alleen het jasje in kleur. Voor een film was dat heel sterk.
Smedes heeft zijn best gedaan om dat effect over te brengen in het iepenloftspul. "Het rode meisje wordt bij ons de verteller, als 80-jarige vrouw, gespeeld door Hilly Harms. Ze vertelt het verhaal hoe ze de oorlog heeft overleefd. Ze neemt je mee aan de hand door het stuk heen. Dus zo komt het rode meisje, de rode vrouw, als rode draad door het stuk."
Actrice Hilly Harms als 'de rode vrouw' © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het openluchtspel wordt gespeeld op de binnenplaats van de oude melkfabriek, net zoals de film zich in een fabriek afspeelt. "Het is heel bijzonder dat wij in de oude melkfabriek mogen spelen. Het decor is zo mooi, het ademt de sfeer van de fabriek van Schindler in Krakau. Het is een cadeautje dat wij het daar mogen spelen."
Regisseur Theo Smedes over het openluchtspel Schindlers List
Een scène uit het stuk © Barbara van Rijn
Het openluchtspel was al helemaal uitverkocht en er was ook al een extra avond aangekondigd, maar er komt nog een avond bij. Op 11 mei is er een extra voorstelling.