Jan Jorrit van der Mei is docent Engels in Vietnam: "Het leven is hier makkelijk"

Hij verruilde Harlingen voor Ho Chi Minhstad: Jan Jorrit van der Mei is docent Engels in Vietnam. Daar ziet hij bijvoorbeeld dat noord en zuid erg van elkaar verschillen: in het zuiden gaat het allemaal net wat relaxter.
© Omrop Fryslân
"Ik wilde altijd al graag naar het buitenland, ik ging al veel op reis. Maar ik dacht: Weet je wat? Ik wil wel eens zien hoe het is om in het buitenland te wonen", zegt Jan Jorrit van der Mei. Hij is geboren in Harlingen, maar verhuisde 2,5 jaar geleden naar het Aziatische land. "Ik wilde echt opgaan in de cultuur, dat je je weg even opnieuw moet vinden."

Alle dagen zon

Vietnam was niet direct de nummer 1 op zijn bucketlist, maar hij had al een vriend die al in het land woonde. Toen hij bij hem op bezoek kwam, was hij om.
"Eigenlijk was Vietnam veel mooier dan ik dacht", zegt Van der Mei, die er nu iedere dag geniet van de zonneschijn. "Het is simpel: ik sta op en doe een T-shirt en korte broek aan. Het eten is heel goedkoop, het leven is hier makkelijk."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Twee jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat Whatsapp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft ze en welke avonturen maken ze mee?
Zijn brood verdient Van der Mei als docent Engels. "Dat doe ik voor een language center. Na hun gewone school kunnen ze bij me langskomen, dan krijgen ze extra Engelse les", zegt Van der Mei. "Het zijn Vietnamese kinderen, maar wel van ouders die net wat meer geld in hun zak hebben."
Van der Mei ziet sowieso dat er een groot verschil zit tussen de middenklasse en de allerrijksten. "Als westerling verdien ik hier behoorlijk in vergelijking met wat een Vietnamees verdient", zegt hij. Zijn landgenoten verdienen vaak maar zo'n 400 euro per maand. "Op het platteland kun je ook met wat minder rondkomen."
Over 2 weken kom ik terug naar Harlingen, dan kan ik de frisse zeelucht weer tot me nemen.
Jan Jorrit van der Mei in Vietnam
Niet alleen tussen de stad en het platteland, maar ook tussen noord en zuid zit een verschil wat de mentaliteit betreft.
"We hebben die oorlog hier gehad natuurlijk", zegt Van der Mei. "Ze zeggen dat ze in het noorden wat 'killer' zijn." Dat heeft ook met het klimaat te maken, denkt Van der Mei.
"In het noorden heb je ook meer een vier seizoenenklimaat. Hier heb je er maar twee: je hebt zon en regen. Dat speelt ook mee in hoe mensen hier leven." In het zuiden zijn de mensen meer ontspannen. "Ze hebben hier bijvoorbeeld een 'siësta'."

Terug naar het vaderland

Na 2,5 jaar zal Van der Mei binnenkort ook weer eens terug naar Fryslân. "Over twee weken kom ik weer terug, dan kan ik de frisse zeelucht weer tot me nemen."
Jan Jorrit van der Mei vanuit Vietnam