Johnny Jansen kritisch op beleid bij Heerenveen: "Ik heb flink ruzie gemaakt"

Johnny Jansen maakt zich zorgen over hoe sc Heerenveen met zijn mensen omgaat. In januari werd Jansen ontslagen als trainer. De club is niet eerlijk tegen hem geweest, vindt hij.
Johnny Jansen © Orange Pictures
Jansen sprak zijn zorgen uit in de SportCast, de wekelijkse podcast van Omrop Fryslân over het betaald voetbal. Daar was de oud-trainer te gast, de dag na de Friese derby. In het gesprek gaat het over de wedstrijd, maar bespreekt Jansen ook Ferry de Haan, Cees Roozemond en zijn relatie met Henk en Joey Veerman.
Nog even twijfelde Jansen. Ga ik naar het stadion voor de derby? "Want ik ben toch supporter." Maar hij koos er toch voor om de wedstrijd op tv te zien. "Naar het stadion komen vind ik toch te pijnlijk."
Beluister de SportCast met Johnny Jansen:
Dat heeft bovenal te maken met zijn ontslag in januari en de manier waarop dat ging. Eigenlijk begon alles al in de zomer van 2021.

Terug in de tijd

Johnny Jansen wordt in april 2019 eindverantwoordelijke bij sc Heerenveen. Eerst nog als interim-trainer, maar al snel wordt hij benoemd als hoofdtrainer. In het eerste seizoen gaat het goed. Maar wanneer Heerenveen echt de smaak te pakken krijgt, legt het coronavirus de eredivisie stil.
Het seizoen erop verloopt een stuk moeizamer. Heerenveen eindigt als twaalfde, en van de belangrijkste doelstelling ('het publiek vermaken') komt ook niet heel veel terecht. De clubleiding grijpt in: Jansens assistenten Hennie Spijkerman en Jeffrey Talan moeten het veld ruimen.
Talan is, net als Jansen, een kind van de club. Het besluit valt niet goed bij de hoofdtrainer. "Ik heb mijn zegje gedaan. Ik heb flink ruzie gemaakt. Had je dingen anders kunnen doen? Ik had het spel misschien harder moeten spelen."
"In de winter heb ik met Ferry gesproken over dat ze nieuwe spelers moesten gaan halen. Maar Ferry dacht daar anders over."
Oud-Heerenveentrainer Johnny Jansen
In de zomerstop concludeert Jansen dat er nieuwe spelers moeten komen. Dat er doorgeselecteerd moet worden. "In de winter heb ik met Ferry gesproken over dat ze nieuwe spelers moesten gaan halen. Maar Ferry dacht daar anders over."
Met een selectie die volgens Jansen niet goed genoeg is, begint het seizoen 2021/2022 nog niet eens zo slecht. Maar langzaam maar zeker worden de resultaten steeds slechter.
In december brengt de Leeuwarder Courant het nieuws dat sc Heerenveen contact heeft gehad met Kees van Wonderen, die de nieuwe coach moet gaan worden. Op dat moment is Jansen nog trainer van Heerenveen. In de loop van de tijd komt Jansen erachter dat er inderdaad al contact was geweest toen hij nog trainer was.
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de SportCast afwisselend iedere maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
"Je hoort door de tijd steeds meer verhalen en dan denk je van: 'Hmm, daar is natuurlijk al meer contact geweest.'"
Jansen baalt van het handelen van Ferry de Haan, die in de zomer van 2021 was begonnen als technisch manager. "Op het moment dat-ie begon, heeft hij zelfs ergens gezegd dat hij al drie trainers op het oog had. En ik dacht: ja, maar ik zit er ook! Als je dat dan later te horen krijgt... God, het lijkt gewoon nergens op."
Ik ga de deur uit en ze investeren voor ruim drie miljoen.
Johnny Jansen
Eind januari wordt Jansen aan de kant gezet bij Heerenveen. Niet veel later komen de versterkingen waar Jansen al zo lang om had gevraagd. "Van Hooijdonk was in beeld en Haye zou komen, maar meer zou er niet gebeuren. En ik ga de deur uit en ze investeren voor ruim drie miljoen."
Daar kan Jansen niet tegen. "Ik heb daar wel de balen van gehad, ja. Daar kan ik me wel aan ergeren. Als je het ene zegt en uiteindelijk het andere doet als ik de deur uit ben, dan baal ik daarvan."

Altijd eerlijk

Jansen heeft zich geërgerd aan de manier waarop de club, en dan vooral Ferry de Haan en Cees Roozemond, met hem omgingen. "Dat soort dingen kan ik gewoon niet tegen. Ik vind dat je altijd eerlijk moet zijn."
"Weet je, als je niet tevreden over me bent, prima, zeg het dan gewoon. Dit had je in december ook kunnen bedenken met zijn allen. Dan is dat duidelijk. Als je dit al in je hoofd had, vertel het me dan gewoon."

Talan en Pander dreigen club te verlaten

Verslaggever Roelof de Vries ziet een tendens: "Dit geval van Johnny Jansen staat niet op zichzelf. Kijk naar de situatie van Siem de Jong. Die had nooit iets gehoord en dan, van de ene op de andere dag, wordt hem verteld dat hij weg moet."
"En neem de trainers Ronnie Pander en Jeffrey Talan. Die hebben aflopende contracten. Dat zijn echte clubmensen. Hun hart ligt bij de club. In februari of maart hebben ze gehoord dat hun contract formeel niet wordt verlengd, maar dat het nog afhangt van wat de nieuwe trainer Kees van Wonderen wil. Maar het is nu begin mei. En die mannen weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn."
Jansen: "Dat kan toch niet. Deze jongens hebben zoveel voor de club betekend. Deze mannen verdienen dat niet, man. Ferry zit er nu driekwart jaar. Dat plan had er al lang moeten liggen. En dan kun je vertellen wat je met Ronnie wilt. Of met Jef wilt."
Betekent dat dat Ferry de Haan daarin tekort schiet? "Ik vind dat zeker."