Ooststellingwerf eist uitleg over stikstofrapport provincie: "Enorm van geschrokken"

Bij de gemeente Ooststellingwerf is grote onvrede ontstaan over de communicatie van de provincie over het stikstofbeleid. Ooststellingwerf zou bovenaan staan in een lijstje van gemeenten met de meeste stikstofuitstoot.
Koeien in Fryslân © Shutterstock.com (Photos by Tom)
Zo werd het althans eerder deze maand gepresenteerd in het uitvoeringsprogramma Stikstof Fryslân 2030 van de provincie. Volgens dit plan moet voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot in het zuidoosten van Fryslân meer dan 100 boerenbedrijven en bijna 8.000 hectare grond worden opgekocht.
Het leidde tot geschokte reacties onder inwoners, boeren en de lokale politiek. De raad van de gemeente wil uitleg, maar krijgt verantwoordelijk gedeputeerde Klaas Fokkinga niet te spreken.
"We zijn er enorm van geschrokken", zegt VVD-raadslid Bram van 't Klooster uit naam van de volledige gemeenteraad van Ooststellingwerf. "Ook onze achterban spreekt ons erop aan."
Het gemeentehuis van Ooststellingwerf © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De gemeenteraad wil van Fokkinga weten wat ze kan verwachten. "Het is erg moeilijk voor ons om dit te duiden. Het gaat om 8.000 hectare grond, dat is een derde van de totale oppervlakte van onze gemeente. Het zorgt voor enorm veel onrust. Niet alleen bij de agrariërs, maar bij de hele gemeenschap."
Tussen de raad en gedeputeerde Fokkinga is geen rechtstreeks contact geweest, zegt Van 't Klooster. Ze gaan nu in gesprek met verschillende statenleden.
In reactie op de felle kritiek die hij kreeg op zijn uitvoeringsprogramma stikstof zei gedeputeerde Klaas Fokkinga eerder deze maand dat de provincie Fryslân niet van plan is om 110 boerderijen in Zuidoost-Fryslân op te kopen om het stikstofprobleem op te lossen.
Bram van 't Klooster