Cambuurtrainer besluit zaterdag over wie keept in de Friese derby

Het is nog niet duidelijk wie er zondag onder de lat staat bij SC Cambuur. Sonny Stevens is weer opgeknapt na zijn enkelblessure, maar zijn vervanger Pieter Bos heeft het in de tussentijd aardig gedaan.
Interim-trainer Dennis Haar over de Friese derby en zijn opstelling
Dennis Haar en zijn technische staf hebben de knoop nog niet doorgehakt, vertelt de interim-trainer. "We hebben besloten om eerst de hele trainingsweek af te wachten en dan te kijken wat de reactie is van Sonny. Vanuit dat oogpunt nemen we een beslissing."
Dat besluit wordt zaterdag genomen, na de laatste training voor de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Aan Stevens gaat het niet liggen. "Ik ben fit!", vertelt de doelman. "Ik heb de afgelopen week weer met het team meegetraind. Dat betekent dat ik zondag zou kunnen keepen."
Op 6 maart raakte Stevens geblesseerd aan zijn enkel in het duel met FC Twente. Daarna nam Pieter Bos het over en de Buitenposter was tevreden over zijn eigen optredens.
Sonny Stevens (links) en Pieter Bos (rechts) © Orange Pictures
Alex Bangura, Tom Boere en Maxim Gullit (allen geblesseerd) zijn er zondag in ieder geval niet bij. Datzelfde geldt voor Sekou Sylla, die geschorst is door zijn rode kaart tegen PSV. David Sambissa zal hem vervangen als linkerverdediger.
Verder worden er geen wijzigingen verwacht in de opstelling, behalve misschien de keeper.
Sonny Stevens kan zondag zijn rentree maken bij SC Cambuur
De Friese derby leeft in Leeuwarden, merkt Stevens. Op Koningsdag liep hij door de stad en werd hij meer aangesproken dan normaal. "Je hoort veel meer 'kom op' en 'gasgeven'. Dat is anders dan bij een normale competitiewedstrijd."
Ook in de spelersgroep van Cambuur is het gevoel anders dan anders, merkt Stevens. "Je merkt dat het leeft. Dat is alleen maar mooi. Ik heb er sowieso zin in. Er staat veel op het spel."
De spanning is wel voelbaar. Dat zit 'm met name in mijn onderbuik.
Interim-trainer Dennis Haar van Cambuur
Het is niet voor het eerst in de carrière van Haar dat hij zulke bijzondere wedstrijden meemaakt als trainer. "Genk tegen Sint-Truiden is ook zo'n derby. En Utrecht tegen Ajax. Dat is geen derby, maar wel vergelijkbaar wat betreft rivaliteit. Een bekerfinale is dat ook. Dat zijn zulke speciale momenten, waarin iets anders gevraagd wordt dan we normaal doen", vertelt de interim-trainer van Cambuur.

Spanning in de onderbuik

Ook voor deze derby is de spanning te merken bij Haar. "Die is wel voelbaar. Dat zit 'm met name in mijn onderbuik. Deze wedstrijd is voor iedereen die Cambuur lief heeft heel speciaal."
Zaterdag traint Cambuur voor het laatst voor de derby. Daar worden veel supporters verwacht die de ploeg de laatste steun willen geven voor het duel met de buurman uit Heerenveen.

De Friese derby bij Omrop Fryslân

Zondag is alles over de Friese derby te volgen in een extra radioprogramma bij Omrop Fryslân. Dat begint om 11.00 uur en duurt tot en met 15.00 uur. Vanuit het Abe Lenstra Stadion presenteert René Koster het extra sportprogramma.
Lucas Bijker en Geert Jelle de Vries zijn oud-spelers van beide clubs en zullen aanschuiven als analisten. Het verslag van de wedstrijd komt van Andor Faber en Roelof de Vries.