Reade Rikus van Jitiizer: "We willen weer leven, daar zijn we flink mee bezig"

De band Jitiizer, bekend om zijn ruige teksten en bandleden met Friese-vlag-tuinbroeken aan, spelen weer voor volle zalen. Zanger Rikus heeft niet stilgezeten, maar had het wel zwaar in coronatijd.
Reade Rikus is de podiumnaam van Hendrik Boonstra, maar door de jaren is hij steeds meer Reade Rikus geworden, zegt de zanger zelf. "Alleen mijn moeder noemt me nog Hendrik."
Rikus groeide op in Sint Nicolaasga. Zijn vader was alt bariton in een koor en zijn broer draaide platen van U2. Rikus ging veel naar festivals, nog voordat hij zanger werd van Jitiizer. "Ik stond vaak vooraan."

Zanger en schrijver

Rikus werd in 1998 door zijn neef gevraagd als zanger van een band. Zo begon hij ook met het schrijven van teksten. De teksten zijn gebaseerd op Fryslân en het Fries-zijn. De muziek wordt dikwijls in de oefenruimte gemaakt. "We kennen allemaal geen akkoorden en zijn helemaal autodidact."
In Noardewyn, op maandag tot en met vrijdag te beluisteren van 18.00 tot 19.00 uur, heeft presentator Willem de Vries aandacht voor de Friese popmuziek. Regelmatig zijn bekende artiesten te gast en worden live optredens gegeven.
Naast de band Jitiizer waar Rikus het druk mee heeft, zit hij beslist niet stil. Hij heeft een eigen winkel en werkt nog een aantal uur in de jongerenhulpverlening.

Corona

In zijn werk met jongeren heeft hij in de afgelopen twee jaar veel ellende gezien door de coronamaatregelen. "Die maatregelen waren schadelijker dan de ziekte zelf", vindt Rikus eigenlijk.
Ook zelf heeft hij veel last gehad omdat hij een hekel aan tweedeling heeft en omdat hij graag alles uit een dag haalt. Lichamelijk heeft Rikus veel overwonnen, daarom wil hij er iedere dag een feest van maken. Precies dat kon niet door de maatregelen. "Daarom had ik het die periode ook zo moeilijk."
Winkel
Rikus ontving geen steun van de overheid, terwijl zijn winkel wel dicht moest. In reactie daarop bedacht hij het merk 'Fokking Bull Shit Gear': kleding met heel groot de tekst 'Fokking' erop. "Dat heeft mijn winkel gered. Het is recalcitrant, maar no nu en dan mag je dingen ook wel 'fokking bull shit' vinden."
Rikus over het zingen en de teksten van Jitiizer
Jitiizer heeft dit jaar alweer tweemaal voor een groot publiek opgetreden. Samen met de Hûnekop op het Hûnekopfestival en voor een volle tent op Aaipop. "Het voelde als een bevrijdingsfestival. Wij willen gewoon feesten en leven."

De keuze van Rikus

Artiest Nummer
John Wright & Rolling Home Fries om Utens
Hûnekop Papagaai
Wartaal Kin it wol of kin it net
Metallica Enter Sandman