Hoog ziekteverzuim in de zorg: "Het is puzzelen, elke dag weer"

Het ziekteverzuim in de zorg is met 10 procent hoger dan ooit. Dat komt er landelijk op neer dat zo'n 95.000 zorgmedewerkers dagelijks gemist worden. Naast ziekteverzuim is de uitstroom van zorgpersoneel ook een probleem.
© ANP
In Heerenveen hadden ze de afgelopen tijd ook last van personeel dat niet beschikbaar was, zegt Daan van den Broek, van ziekenhuis de Tjongerschans. "Het is de afgelopen maanden met golfbewegingen gegaan. De afgelopen drie maanden lag het bij ons ook rond 10 procent."
Op dit moment ligt het verzuim nog op 8,5 procent. Dat is beter, maar het blijft een hoog percentage. Van den Broek: "Dat is behoorlijk puzzelen, eigenlijk elke dag weer."

Goede hoop

Hij heeft wel goede hoop dat het verzuim de komende tijd af zal nemen. "Daarnaast hopen we dat mensen die thuis zitten door de werkdruk langzaamaan weer herstellen."
Voorlopig wordt het tekort opgevangen door de zorg anders te organiseren. "Wat is de capaciteit en welke zorg kunnen we daarvoor bieden? Dat proberen we zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. Met extra diensten proberen we de gaten op te vullen."
Daan van den Broek van de Tjongerschans over ziekteverzuim in de zorg
Wat de planbare zorg betreft gaat dat wel aardig, zegt Van den Broek. "Maar het grootste probleem zit hem natuurlijk in de niet-planbare zorg, de acute zorg. Die blijft doorgaan."

Toekomst

Dat het met het ziekteverzuim de goede kant op lijkt te gaan, betekent nog niet dat de problemen voorbij zijn. De zorg heeft ook last van uitstroom, en daar moet iets aan gedaan worden, vindt Van den Broek. "Mensen die afknappen op de werkdruk krijg je moeilijk terug. Wat je kunt doen is dat je zorgt dat de werkdruk beter verspreid wordt."
Over de toekomst van de zorg is hij desondanks positief. "Het goede nieuws is dat de instroom van nieuwe studenten nog steeds heel hoog is. Wat dat betreft zien we wel lichtpuntjes als het gaat om de toekomst."