Na ruim 100 jaar op Koningsdag geen muziek op dak van stadshuis Harlingen

De Stedelijke Muziekvereniging Harlingen mag op Koningsdag niet meer op het dak van het stadshuis spelen. De burgemeester heeft dit jaar geen vergunning verleend vanwege aangescherpte veiligheidsmaatregelen.
De muziekvereniging op het dak van het stadshuis Harlingen © SMH
Al meer dan honderd jaar speelt de muziekvereniging op Koningsdag, en voorheen op Koninginnedag, koraalmuziek en oud-Hollandse liedjes. Dat gebeurde altijd op het dak van het stadshuis.
"We zijn enorm teleurgesteld", vertelt Bauke van der Pol van de vereniging. "We hebben in het gesprek ook aangegeven dat het wel wat meevalt. En dat het wat ons betreft kan."
Toch mag het niet. De burgemeester en de gemeente willen de verantwoordelijkheid niet dragen, met name nu er zorgen zijn over het dak, zegt Van der Pol. "Het mag niet meer. We zijn uitgenodigd door de burgemeester en hebben gepraat. De staat van het dak lijkt niet zo goed meer te zijn, dat je er niet meer met twintig mensen op mag."

Andere locatie

"Gisteravond hebben we weer geoefend: de oud-Hollandse liedjes, het Fries volkslied." Het was allemaal niet voor niets, legt Van der Pol uit. "We gaan nu naar een andere plek toe."
Dat is de Waddenpromenade, nog steeds op een mooie hoogte. "Daar staan we dan tien, vijftien meter in de lucht. Als de wind goed staat, kunnen mensen over de Harlinger haven, Noorderhaven en de Waddenpromenade goed horen wat we spelen.
Om 8.30 uur begint de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen er te spelen en om 9.30 uur volgt de aubade voor het stadshuis.
De Waddenpromenade is ook een mooie locatie, vindt Van der Pol. "Het loopt wel weer los en het wordt wel weer mooi. Maar het liefst staan we op het dak, zoals we dat honderd jaar hebben gedaan."
Maar het is niet hetzelfde als spelen op het dak van het stadshuis. Bovendien vindt er een traditie plaats: "Het hoort bij Harlingen, dat wij op het dak spelen. Daar moeten wij staan."
Bauke van der Pol van de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen