Vlieland krijgt voor het eerst een eigen dorpshuis

De nieuwe woonwijk Boswijk op Vlieland is bijna klaar. Op het terrein van zorgcentrum De Uiterton komt onder andere een dorpshuis en dat is voor het eerst op het eiland.
Impressie van het nieuwe dorpshuis © Gemeente Vlieland
Verder komen er een zorgvilla, studio's voor zorg en woningen voor senioren. Het plan was eerst om er ook een welzijnsgebouw neer te zetten, maar dat moet nu een echt dorpshuis worden. Voor ontmoetingen tussen de dorpsbewoners dus en activiteiten voor jong en oud.
Verenigingen zitten nu noch op allemaal verschillende plekken over het eiland, vertelt initiatiefnemer Eline Lammens. "Dat was heel wisselend. De breiclub zat in museum De Noordwester, de seniorenvereniging zit steeds ergens anders. En het zeemanskoor heeft minder kunnen oefenen door corona. Die willen weer gaan beginnen in het dorpshuis."
In het nieuwe dorpshuis krijgen verenigingen dus een plek en is er gelegenheid voor bijeenkomsten. Er komt een ruimte van vijftig vierkante meter met een tap, een geluidsinstallatie en een beamer.
Er moet reuring ontstaan, het moet gezellig worden.
Eline Lammens
Lammens is nog niet zo lang actief op Vlieland. Ze is druk bezig met het dorpshuis. "Ik werk sinds begin maart voor de gemeente om wat leven in de brouwerij te krijgen. Er moet reuring ontstaan, het moet gezellig worden. Je merkt heel veel enthousiasme, maar er moet ook nog veel uitgeprobeerd worden."
Impressie van de nieuwe wijk © Gemeente Vlieland
Ze merkt dat er een behoefte is voor een plek om elkaar te ontmoeten. Bovendien is er veel enthousiasme voor activiteiten.
En dus niet alleen bij ouderen. "Dat was wel eerst de bedoeling, dat het voor ontmoeting tussen ouderen was. Daarom heette het eerst ook het welzijnsgebouw. Maar we hebben het nu anders ingestoken, dat het echt een plek wordt voor jong en oud."

Verbinding

Want er woont genoeg jeugd op het eiland. Lammens hoopt dat het dorpshuis voor verbinding zorgt.
De bouw is nog niet helemaal afgerond, maar lang zal het niet meer duren. De nieuwe naam van het dorpshuis wil Lammens nog niet verklappen. Die wordt komende zomer bekend, bij de officiële opening.