Aantal Friese weidevogels stabiliseert: "Dat is goed, maar het kan beter"

De weidevogelpopulatie in Fryslân lijkt te stabiliseren. Maatregelen voor behoud en bescherming lijken goed uit te pakken. Maar het kan en moet beter, meent lector weidevogelbeheer Astrid Manhoudt van hogeschool Van Hall Larenstein.
Lector weidevogelbeheer Astrid Manhoudt van hogeschool Van Hall Larenstein © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Manhoudt heeft met studenten, onderzoekers en boeren onderzocht hoe het weidevogelbeheer verbeterd kan worden. Ze presenteerde de uitkomsten bij een symposium op de Dairy Campus in Leeuwarden.

Stapje extra

"We gaan de goede kant op. In de beheerde gebieden nemen we de goede maatregelen", zegt Manhoudt.
Om die stabilisatie te behouden en om te draaien de goede kant op moet alleen nog meer worden gedaan. "We doen dus nog niet genoeg. Nu is er een lichte stabilisatie. We moeten dus meer doen aan zwaar beheer, hoogwaterpeil, het onder andere aanleggen van zogenaamde plasdrasgebieden."
Astrid Manhoudt
Er moet dan ook een goede vergoeding tegenover staan voor boeren. "De weidevogels zitten bij de boeren in het hart. Maar het maakt het boeren wel ingewikkelder, want de opbrengst gaat omlaag. Er moet wel wat tegenover staan. Het is niet alleen goed rentmeesterschap. Dat is de basis, maar daar kun je geen boterham mee beleggen."

Mee in het onderwijs

Kruidenrijk grasland zou ook kunnen helpen. Het levert mooie schuilplekken op voor de kuikentjes en er zijn ook meer insecten. Voor boeren is het voordeel dat het mooi hooi maakt en dat het de weerstand van het vee verbetert.
"De boeren die er nu mee bezig zijn gaan er mee door. We nemen het mee in het onderwijs bij jonge studenten. Dat moet dit soort initiatieven voor de toekomst veiligstellen", zegt Manhoudt.

Predatieprobleem

Predatie blijft een probleem. Manhoudt wil het nu anders in de gaten houden. "We gaan toe naar een monitoringssysteem van een jaar. Dan weet je beter waar de predatoren voorkomen en ook wat het beste moment is om het beheer in een gebied aan te passen of dat je in een gebied predatoren als vossen en wilde katten moet afschieten."
Een grutto op een paal © Shutterstock.com (Bouke Atema)
Dat is al een laatste redmiddel, zo zegt de lector. "Het liefst wil je een ecosysteem hebben dat werkt. Dus waar voldoende weidevogels zijn die elkaar beschermen tegen die predatoren. Er moet dan alleen ook voldoende alternatief voedsel zijn voor die predatoren."

Utopia in Fryslân

Een provincie waar het weer oplicht van de vogels, waar je als je door de weiden loopt rondom weidevogels hoort en boeren die rendabel boeren.
Het klinkt als Utopia, maar het kan, zo denkt Manhoudt. "Ik denk het wel. Maar daar zijn we nog lang niet. Er wordt hard gewerkt om dat te creëren. Er zijn al goede voorbeelden dat het kan maar het ontbreekt dan helaas nog wel aan toekomstperspectief."