Riemer van der Velde herdenkt Cruijff: "Net als Abe, een genie"

Op de 75ste geboortedag van Johan Cruijff is het voor Riemer van der Velde de tijd om herinneringen op te halen. De oud-voorzitter van sc Heerenveen had regelmatig contact met Cruijff, die vandaag 75 jaar zou zijn geworden.
Johan Cruijff en Riemer van der Velde in 2007 © ANP
Het is een bekende anekdote, maar Van der Velde vertelt 'm graag: in 1988 had hij Cruijff bijna binnen gehaald als nieuwe trainer van Sportclub Heerenveen, toen nog actief in de eerste divisie.
"We hadden een groep met een paar ondernemers, zo'n vijftien bedrijven. Ze zeiden tegen me: als we nu een bedrag garant geven en jij doet je best om Cruijff naar Heerenveen te halen, dan valt dat wel op."
Als ik dan nog geen trainer van FC Barcelona ben, dan wil ik er met jullie over praten.
Johan Cruijff tegen Riemer van der Velde over het hoofdtrainerschap bij sc Heerenveen
Van der Velde ging ermee aan de slag. "Ik legde Johan uit wat we wilden. Hij zei: 'ik vlieg morgen naar Barcelona toe, daar ben ik mee in gesprek. Volgende week donderdag kom ik terug. Als ik dan nog geen trainer van FC Barcelona ben, dan wil ik er met jullie over praten. Ik bel je donderdag om tien uur.'"
Die donderdagavond ging inderdaad de telefoon bij Van der Velde. "Want hij was een man van de tijd. Dus, Johan Cruijff aan de telefoon. 'Ik word trainer van Barcelona. Maar je mag het nog niet zeggen, want het wordt pas over een week bekend!'"

Manege in Oranjewoud

Het gaf wel aan dat Cruijff een man van zijn woord was en wel kon praten. "We hadden zelfs al wat gediscussieerd over de hobby's van zijn vrouw. Er was een manege in Oranjewoud, dat gaf misschien wat mogelijkheden."
Uiteindelijk kwam Cruijff nooit in dienst van sc Heerenveen, maar Van der Velde had nog best vaak contact met de nummer 14. "Ik heb verschillende keren met hem gegolfd. Dat vond hij leuk en we hadden een groepje mensen waarmee we dat vaak deden."
In de voetbalwereld ontmoetten de twee elkaar ook nog regelmatig. "Ik heb hem nog eens een boek overhandigd. Toen vertelde ik dat we in Fryslân altijd vonden dat Abe Lenstra de beste voetballer was. Maar toen ik op een gegeven moment ontdekte dat in het voorgeslacht van Cruijff ook Fries bloed zat, maakte ik me daar minder druk over."
Johan Cruijff en Riemer van der Velde in 2007 © ANP
Als hij tussen een van beide moet kiezen? Dan toch Abe. "Dat moet ik wel zeggen als oud-voorzitter van sc Heerenveen en als groot liefhebber van Abe. Abe was fantastisch, een genie. Maar Cruijff uiteraard ook. Het waren twee giganten."
Cruijff werd na zijn carrière als voetballer beroemder dan Lenstra om zijn uitspraken. "Maar Abe had zijn typische dingen ook wel. Hij was heel duidelijk. In veel opzichten waren ze gelijk."

Een begrip

"Cruijff heeft in een latere tijd gevoetbald en is overal een grote naam geworden. In het oerwoud van Argentinië kennen ze onze minister-president niet, maar Cruijff kennen ze wel. Dat is een begrip."
Van der Velde mist Cruijff, net zoals hij Abe mist. "Maar het zijn alle twee mensen die blijven bestaan in het geheugen van iedereen, en in de belevenis bij het voetbal. Ze horen bij de allergrootsten."
Riemer van der Velde werd maandag raar wakker, omdat zijn boot was gezonken