Marrekrite wil meer 'Húskes' in Fryslân om vuil water te zuiveren

Recreatieschap Marrekrite wil de pilot met de 'Húskes' aanpassen en uitbreiden. Het gaat om de drijvende vuilwaterstations, waar mensen ook gratis hun behoeften kunnen doen.
Eén van de huisjes op het Friese water © Marrekrite
Sinds 2017 zet Marrekrite de Húskes in. Recreanten kunnen daar hun vuilwatertank legen met behulp van een pomp. In het Húske zit een zuiveringsinstallatie die het water reinigt, zodat het meteen weer kan worden uitgewaterd op het oppervlaktewater.

Pilot op 3 locaties

In het vaarseizoen liggen de Húskes bij het eiland Marchjepôle op de Tsjûkemar, bij de Noarder Alde Wei (tussen Joure en de Goaiïngarypster Puollen) en bij de Grutte Gaastmar.
De pilot met de Húskes liep officieel tot en met vorig jaar. Marrekrite heeft gemerkt dat de Húskes erg worden gewaardeerd door watersporters.

Techniek verbeteren, meer Húskes

De techniek achter de Húskes is nog wel kwetsbaar voor storingen. Daarom werkt Marrekrite met Wetterskip Fryslân en de provincie aan een plan. Waarschijnlijk komt er net een wat andere opzet. Bovendien wil Marrekrite graag meer huisjes dan de drie bestaande.
Mensen mogen vanaf 2009 niet zomaar meer vuil water lozen. Door het inzetten van de Húskes als servicepunten moet het makkelijker worden om het te lozen, zo vanaf de boot. Het voorkomt dat schadelijke bacteriën en medicijnresten in het water terecht komen.
Op dit moment liggen de Húskes nog voor onderhoud aan de wal, maar de bedoeling is wel dat ze voor de zomer weer op de locaties liggen.