Oproep SvPO-schoolleiders aan bestuurder: stap op, in belang van de scholen

De leiders van de acht SvPO-scholen, waaronder die in Hurdegaryp, zeggen het vertrouwen op in het bestuur van de schoolgroep. Ze vragen bestuursvoorzitter Misha van Denderen om op te stappen.
It Tjalling Koopmans College (SvPO Hurdegaryp) © Omrop Fryslân
Onderwijsminister Dennis Wiersma zei vorige week ook dat Van Denderen moet opstappen. Anders maakt het Rijk geen geld meer over naar de schoolstichting.
Aanleiding is een onderzoek van de onderwijsinspectie. Daaruit bleek dat voor ruim 22 miljoen euro aan publiek geld onrechtmatig is besteed. Ongeveer 16 miljoen euro daarvan is bij private stichtingen beland waar de schoolbestuurder zeggenschap in heeft.

Overdragen aan opvolger

Van Denderen zou een 'demissionaire rol' moeten aannemen totdat hij het bestuur heeft overgedragen aan een opvolger, wat de schoolleiders betreft. De leider van het Tjalling Koopmans College, dat is de SvPO-school in Hurdegaryp, is Lars Engelse.
"We menen dat deze wisseling de enige mogelijkheid is om de rust op de scholen te waarborgen, de wervingskansen ten positieve te keren en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren", schrijven de schoolleiders in een brief.
We zijn op een punt aangekomen dat we van mening zijn dat de scholen slechts een realistische kans op doorstart hebben wanneer de schoolleiding unaniem afstand doet van het huidig bestuur.
De SvPO-schoolleiders
"Hoewel we zeer erkentelijk zijn voor de rol van Misha van Denderen als oprichter van de scholengroep, zijn we op een punt aangekomen dat we van mening zijn dat de scholen slechts een realistische kans op doorstart hebben wanneer de schoolleiding unaniem afstand doet van het huidig bestuur."

Schoolleiders staan achter concept

De schoolleiders zijn bereid om het nieuwe bestuur te steunen. Ze geloven nog steeds in het onderwijsconcept van de SvPO: kleinere klassen, minder huiswerk en meer vrijheid.
De brief van de schoolleiders is niet alleen naar het bestuur van de SvPO gestuurd, maar ook naar onderwijsminister Wiersma.