Duitsers willen nu toch naar gas boren ten noorden van Waddeneilanden

Duitsland wil nu toch gas halen uit de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Dat meldt de NOS.
De NOS maakte een reportage met burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog:
Lange tijd was Duitsland tegen de winning in de Noordzee bij de Waddeneilanden. Vanwege de dreigende gaskrapte is het land nu toch omgegaan. Het gasveld ligt ruim 20 kilometer boven de Waddeneilanden. Het ligt onder het Nederlandse en het Duitse deel van de zeebodem.
De Nederlandse regering liet eerder al weten geen bezwaar te hebben tegen de gaswinning. Nu de Duitsers van mening zijn veranderd, kan de winning beginnen.

Vijf procent van jaarlijkse gasverbruik

Het gaswinbedrijf ONE-Dyas hoopt voor eind 2024 het eerste gas op te kunnen pompen. Directeur De Ruyter van Steveninck van het bedrijf schat in dat het gasveld ongeveer vijf procent van het jaarlijkse gasverbruik van heel Nederland beslaat.
Een booreiland op de Noordzee © ANP
Nederland heeft nog een langetermijnleveringscontract met Duitsland, dat geen rekening houdt met eerdere sluiting van het Groningenveld. "We kunnen het niet maken aan Nederland meer gas te vragen, terwijl we zelf geen eigen gas willen winnen", zegt Bernd Althusmann, minister van economische zaken van Nedersaksen.
De deelstaat maakte woensdag bekend dat de Duitsers nu wel voor de winning zijn en Althusmann gaf een verklaring waarom.
De Nederlandse en de Duitse Waddeneilanden zijn tegen de komst van nieuwe gasboringen. Het zou milieuschade opleveren, maar ook niet meer van deze tijd zijn.
Geologen kunnen wel zeggen dat het boren niet gevaarlijk is, maar ja, dat hebben ze in Groningen ook gezegd.
Joachim Bakker (gemeente Borkum)
Burgemeester Ineke van Gent (GroenLinks) van Schiermonnikoog zegt dat het ouderwets en achterhaald is om nieuwe gasvelden aan te boren. Volgens de burgemeester kunnen ze de tijd en energie beter in het uitbreiden van nieuwe energiebronnen steken. Van Gent wijst erop dat ze op het eiland veel doen om zo snel mogelijk van het gas af te gaan.
Op Borkum zijn ze bang voor grondverzakkingen en trillende grond. "Geologen kunnen wel zeggen dat het boren niet gevaarlijk is, maar ja, dat hebben ze in Groningen ook gezegd", zei Joachim Bakker van de gemeente Borkum eerder tegen de NOS.

Noodzakelijk of niet?

Of Nederland dit gas nodig heeft, is moeilijk met ja of nee te beantwoorden, zegt directeur Frans Rooijers van onderzoeksbureau CE Delft.
Met het oog op de klimaatdoelen moet het klaar zijn met het aanboren van nieuwe gasvelden, vindt hij. Maar het kost tijd voor het gas kan worden vervangen door andere energiebronnen. En er zit ook wel heel veel gas in het veld.

Gasgebruik beperken

Rooijers noemt het aanboren van het nieuwe gasveld de weg van de minste weerstand. Volgens hem rechtvaardigt de klimaatcrisis het om ook serieus na te denken over beperking van het gasgebruik. Dat kan door bijvoorbeeld warmtepompen en elektrische auto's verplicht te stellen.
Het kabinet moet de nieuwe gaswinning nog wel goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit.