Recensie Beauty and the Beast: een MUZT voor oog en oor

Drie maanden repetitie had artistiek leider Iréne Martin van MUZT nodig om Beauty and the Beast op het podium te krijgen. De leerlingen van de Sneker musicalopleiding brengen de voorstelling.
Biesebeek recenseert: 'Beauty and the Beast' © Omrop Fryslân
Het was al jaren de wens van artistiek leider Iréne Martin van MUZT om de bekende musical Beauty and the Beast op de planken te brengen. Een grote voorstelling, waaraan alle 64 leerlingen van de vierjarige musicalopleiding van kunstcentrum Atrium in Sneek kunnen meedoen.

Duur

Een dure voorstelling ook. Alleen al voor de rechten van de Disney-productie moest 3000 euro betaald worden. En dan nog alle decors en excentrieke kostuums. Er moesten wel heel wat uitverkochte zalen tegenover staan om uit de kosten te komen. Iréne Martin kon er nachten niet van slapen.

Spektakelstuk

Wat mogen we blij zijn dat ze heeft doorgepakt. Belle (het meisje) en het Beest is een heerlijk spektakelstuk geworden met soms heel knappe acteer- en zangpartijen.
Alles wordt uit de kast gehaald. Door het functionele decor met de speciale effecten stappen we rechtstreeks het sprookje in. De heldere stem van Nynke Paulius als Belle doet de rest...
Nynke Pauluis als Belle © Margon Mink
Het verhaal is bekend. Een sprookje uit de 18e eeuw werd door de animatiefilm van Disney een megasucces. Het mooiste meisje van het dorp dat door een kwaadaardig monster gevangen wordt gehouden in zijn kasteel. Het beest is echter een betoverde prins die door de ware liefde van het meisje uiteindelijk weer een mens wordt.
In de Disney-versie is daar nog een liefdesconcurrent bij bedacht in de persoon van de mooie en meest begeerde vrijer van het dorp. Een stoere maar ook wat dommige bon vivant. Die niets uit de weg gaat om met Belle te kunnen trouwen. Maar zij kiest de innerlijke schoonheid van 'het beest' en alles komt goed.

Aanstormend talent

De voorstelling moet wel even op gang komen. Met name de jongste spelers hebben bij de introductie wat moeite met de articulatie. Maar als het doek eenmaal open is, is het totale ensemble van MUZT een lust voor oog en oor.
Nynke Paulius spant daarbij de kroon. Het kan niet missen of ze hoort bij de nagenoeg tien studenten die na de opleiding het pad naar de professionele podia weet te vinden.
Net als oud-leerlinge Suzanna Pleiter uit Balk, die genomineerd is al 'aanstormend talent' voor de landelijke Musical Awards. Het kan niet anders dat we in de toekomst ook meer van Nynke zullen horen.
Het functionele decor © Margon Mink
Het is teveel om in dat kader alle namen van aanstormende talenten te noemen. Toch kan ik om een paar niet heen. Lars van den Bosch en Cas Bouwman bijvoorbeeld, die als kandelaar en pendule zo kunnen overstappen naar de 'senior'-editie van de musical. Vakwerk!
Terwijl Kart Jan Iedema als de knecht van dorpsvrijer Gaston het komische talent aangewaaid lijkt te zijn. Mooi!

Uniek

Dat geldt eigenlijk voor het hele gezelschap. Met name als en ballet wordt uitgevoerd door meer dan twintig jongens en meisjes. De een net wat eleganter en leniger dan de ander. En wat beter qua stem. Dat is waar. Maar met elkaar sterk.
En dat is vaak de boodschap van de opleiding die als een rode draad door het verhaal loopt: Wees blij met jezelf. Je bent uniek, want jij bent jij!
Stern Kok als het Beest © Margon Mink
En ja hoor, ook dit sprookje houdt de toeschouwer een spiegel voor. Tot welk noodlot massahysterie en discriminatie kan leiden. Als de egocentrische Gaston de dorpsgemeenschap ertoe aanzet zijn directe concurrent in de liefde, het Beest, te lynchen.

Allure

Maar gelukkig komt het niet zover. Een sprookje blijft een sprookje. Dus alles komt in een spectaculaire slotscène uiteindelijk weer goed. Mooi.
Iréne Martin heeft deze amateur-junior-voorstelling opgetild tot een musical van bijna professionele allure. Dat weet ze zelf ook. "Een wereldvoorstelling inderdaad. En dat voor de entreeprijs van slechts 18 euro. Zo'n kans krijg je toch eigenlijk niet meer", zegt Martin eerder op de generale repetitie.
En ze heeft gelijk. De vijftiende productie van MUZT verdient een uitverkochte zaal. De hele week lang!"
Verslaggever Henk te Biesebeek bespreekt op zaterdagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur in het programma Op & Ut alles wat zich op cultureel gebied afspeelt in Fryslân. De recensies van de theatervoorstellingen die hij recenseert, verschijnen ook op de website van Omrop Fryslân. Tips? Mail henk.tebiesebeek@omropfryslan.nl.