Minister De Jonge wil bouwen in Leeuwarden: "We hebben Friesland gewoon nodig"

"We hebben Friesland gewoon nodig. En Friesland heeft Den Haag ook nodig." Dat was de conclusie van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting, die op werkbezoek in Leeuwarden was.
Burgemeester Sybrand Buma en minister Hugo de Jonge in Leeuwarden © LEO Middelsé, Lennard Geerts
"We hebben landelijk 900.000 nieuwe woningen neer te zetten voor 2030", zegt De Jonge. Een grote opgave voor Nederland, waar ook Fryslân en Leeuwarden onderdeel van moeten zijn, wat de minister betreft.
"De komende tien jaar moeten er ongeveer een miljoen Nederlanders extra worden gehuisvest, die kunnen echt niet allemaal in de Randstad komen wonen. Hier is de ruimte, hier zijn kansen", zegt de minister.

Aanbod: 9.000 woningen in Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden heeft aangeboden om 9.000 woningen te bouwen, legt wethouder Hein de Haan uit. "We willen één procent van de nationale opgave hier te bouwen. De minister vond het volgens mij mooi om te zien. Landelijk is het niet veel, maar op Friese schaal is het fors."

Buma in de bres

Daar drong ook burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden op aan. "'Kijk ook naar Leeuwarden' is een terecht pleidooi van Sybrand Buma geweest", zegt De Jonge. "Waarom ook niet in Leeuwarden? Er is een prachtige gelegenheid in het Spoordokgebied."
Wethouder Hein de Haan van Leeuwarden
Gemeente Leeuwarden heeft het aanbod gedaan om te bouwen in het Spoorzonegebied (met onder andere de nieuwe wijken Spoordok en Middelsee). "Een stukje stad dat verwaarloosd is en wat zich goed leent om te gaan bouwen, maar dan hebben we wel het Rijk nodig. Dat verhaal hebben we de minister hier verteld", zegt wethouder De Haan.

Hoop op voorrangstatus

De gemeente hoopt dat dit gebied een status als 'Grootschalige Woningbouwlocatie' van het Rijk kan krijgen. Dat is nodig om met voorrang aanspraak te maken op geld uit het Mobiliteitsfonds, waar de komende tien jaar 7,5 miljard euro naartoe gaat.
De Jonge was maandag zelf op de fiets in het Spoordokgebied, waar hij met vertegenwoordigers van Friese overheden en bouwbedrijven sprak. Ook bracht hij een bezoek aan onder andere het wijkgebouw Bilhaard en het Vliet.
Belangrijk is vooral dat er betaalbare woningen komen, zegt De Jonge. Helemaal in Leeuwarden, waar een groep inwoners met armoede te maken heeft. "Er is een wijk in Leeuwarden-Oost waar veel te doen is, waar de wijk onder druk staat. Veel armoede, problemen achter de voordeur. Die hangen ook samen met de woningen die er staan. Er is werk aan de winkel."

Een stukje Rotterdam in Leeuwarden

De Jonge kent het vanuit zijn eigen achtergrond. "Ik kom zelf uit Rotterdam-Zuid. Wat ik hier heb gezien is eigenlijk een stukje Rotterdam-Zuid, maar dan in Leeuwarden. Dus kunnen die steden samen ook optrekken. Ik wist er wel van, omdat ik toen ik nog wethouder in Rotterdam was mocht samenwerken met Marco Florijn, die in Leeuwarden wethouder was geweest. Vandaag heb ik het ook met eigen ogen kunnen zien. Ook van Sybrand Buma wist ik het, ik spreek hem vaak."
Oostelijk Leeuwarden (mei Bilgaard, Vrijheidswijk, Camminghaburen, Heechterp-Schieringen en Oud Oost) hoort bij de 16 stedelijke gebieden in het land waar het nationale programma 'Leefbaarheid en Veiligheid' op van toepassing is. De kloof met de andere delen van de stad moet gesloten worden.
Minister Hugo de Jonge
Omdat Leeuwarden niet de enige gemeente en stad is die met dit soort problemen kampt, is samenwerking volgens de minister essentieel. "Samen optrekken met al die andere gemeenten die in hetzelfde schuitje zitten. Hier is een ongelooflijke mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan die grote, landelijke taak die we hebben."