Van degradatiekandidaat naar Europees voetbal? "Het kan snel gaan"

Na vijf wedstrijden op rij zonder verlies ziet voor sc Heerenveen de wereld er nu weer heel anders uit. De overwinning van zondag op FC Groningen (3-1) zorgt er zelfs voor dat de Friezen omhoog kunnen kijken.
Ole Tobiasen is trots op zijn ploeg
Trainer Ole Tobiasen is 'supertrots', zegt hij na afloop van de Derby van het Noorden. Nog niet zo lang geleden moest hij bedenken hoe hij met Heerenveen uit de degradatiezone zou blijven. Met een ander systeem (5-3-2) en wat nieuwe spelers is dat gelukt.
Heerenveen kreeg de laatste vijf wedstrijden maar twee goals tegen, speelde drie keer gelijk en won twee keer. "We hebben ons uit een mindere fase geknokt, met dit hoogtepunt tot gevolg."
We raken steeds beter ingespeeld op elkaar.
Ole Tobiasen
Volgens de Deen speelde Heerenveen altijd al met het hart, maar ontbrak het aan het vertrouwen. "Dat is er nu meer. Bovendien worden nieuwe spelers, zoals Tahiri, Van Hooijdonk en Sarr, steeds fitter. En nu heeft het systeem ook goed uitgepakt, we raken ook steeds beter ingespeeld op elkaar."

Extra mooi voor Van Hooijdonk

Dat bevestigt spits Sydney van Hooijdonk. Hij scoorde zondag zijn tweede en derde goal in dienst van Heerenveen. "Van Groningen winnen is altijd mooi, maar dit is voor mezelf extra mooi."
Van Hooijdonk heeft een klik met Amin Sarr
In de defensie van Heerenveen staat het al langer goed, voorin kon het beter. "En nog steeds kan de samenwerking tussen het middenveld, Amin (Sarr, red.) en mij beter. Maar het liep vandaag lekker, dan is voetballen leuk."
De twee nieuwe spitsen hebben een 'klik', merkt Van Hooijdonk. "We zijn hier samen gekomen, dat creëert al een band. En eerder speelden we nog te ver uit elkaar, maar we komen nu steeds dichter bij elkaar. Dat is de connectie die je wilt met twee spitsen. Hij heeft twee keer gescoord, ik nu drie keer. We gunnen het elkaar heel erg."

Met publiek scoren is mooier

Bij NAC scoorde Van Hooijdonk vorig jaar regelmatig, maar dat was vaak in een leeg stadion. "Dit is veel mooier, doelpunten maken voor publiek. Dan krijg je de ontlading erbij. Er is niets beters dan dat."
Van Hooijdonk maakte de 1-0 en de 2-1. Tien minuten voor tijd maakte Sven van Beek het af door de 3-1 te maken. De verdediger scoort niet vaak. "Het is lang geleden", zegt hij. "De laatste keer was met Feyenoord, in een bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard." Dat was in januari 2019.
Sven van Beek stond wel een halfuur op het veld om de winst te vieren
Nog mooier was dat het een belangrijke goal was. "Met die 3-1 weet je bijna zeker dat het niet meer misgaat."
Daarna kon hij de winst vieren met zijn ploeggenoten, dat deden ze op het veld, met het publiek. "Dit moet je koesteren, want je doet het met z'n allen."

'Fantastisch om thuis te spelen'

Collega-verdediger Nick Bakker geniet ook bij de thuiswedstrijden. "Het is al weken fantastisch om thuis te spelen. Sfeeracties erbij. Dat geeft je een extra zetje."
De hond van Nick Bakker had een overwinning voor Groningen voorspeld
"Het kan snel gaan", zegt Bakker. Hij verwijst daarmee naar de situatie waarin de ploeg een paar weken geleden nog zat. Toen werd er vooral naar beneden gekeken. "De ene dag ben je degradatiekandidaat, nu praten we over het linkerrijtje. Fantastisch."
Tobiasen had het al langer over de play-offplaatsen om Europees voetbal, ook toen dat nog ver weg was. "We doen nog gewoon mee", zegt hij nu. "We hebben niet het gemakkelijkste programma, maar we komen steeds dichterbij. Dat is mooi."

Credits aan Johnny Jansen

De interim-trainer gaf ook nog de credits aan zijn voorganger, Johnny Jansen, die eind januari werd ontslagen. "Deze overwinning is ook voor hem. Hij heeft hier goed werk verricht en al veel punten verzameld voordat hij werd ontslagen."